Hlavní obsah

Banksyho „šimpanzí obraz“ se vydražil za rekordní částku

Foto: Reuters, Reuters

Banksyho obraz Přenesený parlament.

Reklama

Na plátně s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament) jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu.

Článek

Za téměř 9,9 milionu liber (287 milionů Kč) se ve čtvrtek v aukční síni Sotheby's v Londýně vydražila malba tajemného streetartového umělce Banksyho. Na plátně s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament) jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu. Částka, za kterou se obraz vydražil, je ve srovnání s dalšími prodanými Banksyho díly rekordní, uvedla agentura Reuters. Kdo dílo koupil, není známo.

Původně se odhadovalo, že by se olej na plátně mohl prodat za 1,5 až dva miliony liber (43,4 až 57,9 milionu Kč). Dražba trvala třináct minut a úspěšný dražitel nakonec nabídl 8,5 milionu liber (246 milionů Kč). S aukčními poplatky se cena díla vyšplhá na 9 879 500 liber.

Před dražbou bylo podle agentury Reuters nejvyšší částkou, za kterou se Banksyho dílo vydražilo, 1,87 milionu dolarů (43,8 milionu Kč). Zaplatil ji kupec na aukci síně Sotheby's v New Yorku v roce 2008 za dílo Keep it Spotless (Udržujte bez poskvrny).

„Ať už stojíte na jakékoli straně brexitové debaty, není pochyb, že toto dílo má větší relevanci než kdy dříve,“ uvedla před dnešní dražbou aukční síň Sotheby's.

Sněmovna plná šimpanzů je největší známou malbou tajemného umělce Banksyho. Dílo měří více než čtyři metry na šířku a přes dva a půl metru na výšku. Vzniklo zhruba před deseti lety a poprvé bylo k vidění v roce 2009 na výstavě v Bristolu, tehdy pod názvem Question Time (Čas na dotazy). Umělec jej ale později přepracoval.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované