Hlavní obsah

Banky jsou připravené řešit odklad splátek individuálně

Ilustrační fotografie.

Reklama

Banky potvrdily Ministerstvu financí připravenost individuálně řešit s klienty, kterým v říjnu skončí zákonný odklad splátek, případné potíže se splátkami úvěrů vzniklé v důsledku koronavirové situace.

Článek

Stanovisko bank sdělil prezident České bankovní asociace (ČBA) Tomáš Salomon.

„Banky chtějí a jsou připraveny spolupracovat s klienty, kteří se dostanou do potíží se splátkami svých bankovních úvěrů, individuálně. Individuální pomoc klientům je v mnoha případech efektivnější než plošné úlevy,“ řekl Salomon. Ve středu avizovala Hospodářská komora, že bude jednat s resorty mimo jiné právě o prodloužení úvěrového moratoria.

Banky podle Salomona finanční situaci svých klientů pečlivě sledují a v případě, že zjistí možný problém, samy klienta kontaktují. „Je ovšem potřeba, aby klienti bankám šli naproti a v případě, že tuší, že by se mohli dostat se splácením do potíží, svou banku sami co nejdříve kontaktovali,“ podotkl Salomon.

Instituce pro klienty navíc připravují webové formuláře či komunikační rozhraní, skrze něž se na ně mohou obrátit ti, kteří se dostanou se splácením svých závazků do potíží. „Banky byly, a to samy od sebe ještě před přijetím zákona o splátkovém moratoriu, v rámci jednoho měsíce schopny svým klientům poskytnout téměř 150 000 individuálně sjednaných odkladů splátek, popřípadě jiných řešení,“ podotkl Salomon.

Banky už v úterý uvedly, že po zavedení dalších restriktivních opatření proti šíření koronaviru nevidí pro obnovení vládního moratoria na odklad splátek úvěrů důvod. K 25. září přijaly navíc více než čtyři sta tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů. Možnost odkladu končí 31. října, podle ČBA se ke konci září ke splácení půjček vrátila asi třetina dlužníků. Podle průzkumu asociace nechtějí dvě třetiny Čechů možnost odkladu prodlužovat.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok v pondělí řekl, že očekává bezproblémový návrat ke splácení u dvou třetin až tří čtvrtin úvěrů, jejichž splácení bylo odloženo v rámci úvěrového moratoria. Zároveň očekává mírný nárůst nesplácených úvěrů na zhruba pět až šest procent ze současných přibližně dvou až tří procent. To ale nepředstavuje žádný problém pro udržení stability českého finančního systému, řekl Rusnok magazínu Forbes. Guvernér dodal, že v moratoriu bylo řádově 12 až 14 procent úvěrů.

Reklama

Doporučované