Hlavní obsah

Barcelonské letiště El Prat muselo zrušit desítky letů. Provoz zkomplikovala stávka i prudký liják

Foto: Shutterstock.com

Letiště El Prat, Barcelona.

Reklama

Druhé největší španělské letiště, barcelonské El Prat v sobotu zrušilo nejméně 88 letů a mnoho dalších spojů odletělo se zpožděním. K potížím způsobeným stávkou pozemního personálu se přidalo ještě špatné počasí, když provoz letiště přerušil prudký liják, informoval o tom server Spain News.

Článek

Kvůli stávce personálu největší španělské letecké společnosti Iberia bylo na barcelonském letišti El Prat běhm soboty zrušeno nejméně 62 letů, napsal zpravodajský web Spain News. Problém ale kolem jedné hodiny po poledni ještě zhoršil prudký liják, kvůli kterému letiště muselo téměř na hodinu zastavit všechny lety.

Déšť tak dohromady zastavil nejméně 26 letů. Pět letadel mířících na El Prat muselo být odkloněno. Cestujícím komplikují život i zpoždění, která jsou u některých letů až pětihodinová.

Podle stránek Letiště Václava Havla se zpoždění dotklo i spojů mezi Barcelonou a Prahou.

Agentura Reuters cituje cestující, kteří nemohli letět tam, kam si zaplatili.

„Jak se dostanu domů? Chtěl jsem z Barcelony do Granady a změnili to z Barcelony do Malagy,“ cituje Reuters jednoho z cestujících, jemuž byl let do Granady zrušen.

„Říkají, že mi vrátí peníze, nebo že mohu letět v úterý,“ uvedl další.

Do stávky se podle španělského ministerstva dopravy, které citoval server Arways.cz, zapojilo na 2700 zaměstnanců společnosti Iberia. Ti protestují proti velkému množství přesčasů a přetěžování z důvodu nedostatku personálu uprostřed letní sezóny, kdy lidé cestují nejvíce.

Podle Spain News bude stávka pokračovat i v neděli. Mělo by být zrušeno dalších 73 letů.

Vydatný déšť nezpůsobil problémy jen na letišti El Prat, ale i ve městě a v okolí Barcelony. Na řadě míst museli hasiči pomáhat s čerpáním vody ze zaplavených sklepů a přízemí domů. Podle katalánské meteorologické služby Meteocat napršelo během půl hodiny 42,8 litru vody na metr čtvereční.

Reklama

Související témata:
Prát

Doporučované