Hlavní obsah

Barmská armáda našla v moři trosky letadla i první těla, na palubě bylo 122 lidí

Trosky zmizelého barmského vojenského letadla byly objeveny v moři (CCTV/Reuters).Video: Reuters

 

Reklama

Vojenské letadlo na cestě do Rangúnu zmizelo z radarů ve středu ve 13:35 místního času.

Článek

Barmská armáda nalezla v Andamanském moři trosky svého letadla, které ve středu s více než 120 lidmi na palubě zmizelo z radarů, objevena byla i těla. Na facebooku to dnes podle agentury Reuters oznámil vrchní velitel armády. Stroj mířil z jižního přístavu Myeik do největšího města Rangúnu.

Letadlo zmizelo z radarů ve středu ve 13:35 místního času. Na palubě bylo podle aktuálních informací 122 lidí včetně vojáků, jejich rodin a 14členné posádky. Armáda uvedla, že prozatím nalezla těla dvou dospělých a jednoho dítěte. Vojenská loď mrtvé objevila zhruba 40 kilometrů od města Tavoj ležícím na jihovýchodě Barmy.

Jedná se o čtyřmotorový turbovrtulový letoun typu Y-8F-200. Barmská armáda jej získala v březnu loňského roku a od té doby byl primárně využíván na přepravu nákladu. Letadlo mělo do dnešního dne nalétáno přes 800 hodin. Právě tento stroj barmská armáda pohřešuje. Z trosek pátrači objevili mimo jiné kolo.

O nálezu trosek s odvoláním na vojenské letectvo informovala agentura AFP již ve středu, ostatní agentury objev ale nehlásily. Do pátrání bylo nasazeno devět vojenských lodí a několik armádních letadel.

Bývalý člen ministerstva letectví, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že řada barmských vojenských letadel je zastaralých a nacházejí se ve zchátralém stavu.

Letecké nehody nejsou pro barmskou armádu cizí. Vloni v únoru zemřelo při výbuchu letadla všech pět členů posádky. Další tři armádní důstojníci zemřeli v červnu 2016, když jejich vrtulník Mi-2 narazil do svahu a vybuchl.

Reklama

Související témata:

Doporučované