Hlavní obsah

Bartík, který prohrál soud „o rakovinu“ se Zemanem, vyhlásil sbírku na pokutu

Foto: http://2014.zitbrno.cz

Svatopluk Bartík shání peníze na finanční satisfakci prezidentovi.

Reklama

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík se musí omluvit prezidentu Miloši Zemanovi za výroky, že má Zeman rakovinu. Zároveň musí zaplatit prezidentovi 250 000 korun. Nyní proto vyhlásil sbírku, aby peníze získal.

Článek

„Čtvrt milionu na zaplacení satisfakce ani další peníze na náklady řízení protistrany i mě samotného prostě nemám,“ uvedl politik na svém profilu na sociální síti. „Proto vyhlašuji svoji osobní sbírku a prosím vás o finanční pomoc,“ dodal.

Bartík koncem roku 2017 před lednovými prezidentskými volbami napsal na Facebooku, že Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a v takovém případě mu zbývá pár měsíců života. Bartík své tvrzení z webu později stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu vůči Zemanovi ani vůči sobě. Zeman byl v té době prezidentem, mandát ve volbách obhájil.

Podle městského soudu v Brně nebylo Bartíkovo tvrzení pravdivé. Prezidentská kancelář požadovala omluvu a pět milionů. S omluvou uspěla, s výší odškodnění nikoliv.

Soudce Radek Malenovský uvedl, že Bartík musí do tří dnů zaslat hlavě státu doporučený dopis ve znění, že se omlouvá Zemanovi za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí a způsobenou tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace. „Žalovaný je povinen žalobci zaplatit 250 000 korun do 15 dnů od právní moci rozsudku,“ sdělil Malenovský. Bývalý politik musí zároveň zaplatit náklady řízení.

Právě proti uhrazení výše nákladů kanceláře prezidenta se nyní hodlá Bartík odvolat. A nechce ani platit celou soudem nařízenou sumu. „Zaplatím z toho čtvrtmilionu zatím jen padesát tisíc korun a v odvolání na doporučení advokáta budu usilovat o snížení obou částek,“ upozornil Bartík. Zemanovi se písemně omluví v okamžiku, kdy obdrží rozsudek.

„Osobní sbírka je podle mého advokáta v souladu se zákonem, nejde o veřejnou sbírku podle zákona o veřejných sbírkách. Ze sbírky mi osobně nezůstane nic,“ podotkl Bartík. Pokud by sbírka vynesla více než čtvrt milionu, hodlá přebytek dát na podporu matek samoživitelek.

Bartík rovněž vypočítal, na kolik ho dosud soudní pře s Hradem přišla. Za svoje právní zastupování má prý doplatit dvacet tisíc, soudní poplatek činí padesát tisíc, právní náklady protistrany podle Bartíkových informací činí jednašedesát tisíc.

„Navzdory rozsudku si stále myslím, že zdraví prezidenta, respektive favorita volby prezidenta je věcí veřejnou. Zvláště pokud je volen v přímé volbě každým z nás. Také se domnívám, že čest může u soudu hájit jen ten, kdo je sám ctnostný. Proto rozsudek uznávám jen z menší části. Naštěstí sám soud uznal, že pět milionů je naprostá fantazmagorie,“ dodal Bartík.

Jeho názor kancelář prezidenta nesdílí. Prezidentův advokát Marek Nespala rozsudek uvítal. „I co do preciznosti posouzení a celého výsledného řízení. Otázkou zůstává výše té satisfakce. Tu budeme muset přepočítat. Ale z našeho pohledu je to pochopitelně málo,“ řekl Seznam Zprávám.

Prezidentův advokát se vrátil i k samotnému Bartíkovu postu na Facebooku. „Byl to brutální, nepravdivý čin. Zlá, úmyslná lež po předchozím rozmyslu. Byl to ten nejtěžší zločin, který si lze v civilním právu představit,“ uvedl před soudem. Podle něj Bartík jednal jako politický marketér, který by smrtí prezidenta získal vyšší rating.

Reklama

Doporučované