Hlavní obsah

Trest za řeči o Zemanově rakovině. Čtvrt milionu i omluva

Foto: Facebook Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

U Městského soudu v Brně padl v pátek zatím nepravomocný verdikt v civilním sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a místním politikem Svatoplukem Bartíkem. Ten se má prezidentovi omluvit a zaplatit pokutu 250 tisíc korun.

Článek

Omluva do tří dní prezidentu Miloši Zemanovi a pokuta čtvrt milionu korun pro bývalého brněnského politika Svatopluka Bartíka. To je verdikt Městského soudu v Brně, který zároveň naznal, že prezident na konci roku 2017 netrpěl závažnou nemocí.

Bývalý radní Brna-střed před prezidentskými volbami napsal na Facebook, že hlava státu má metastázující rakovinu a zbývá jí několik měsíců života.

Rozsudek je nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání. Soudce Radek Malenovský uvedl, že Bartík musí do tří dnů zaslat hlavě státu doporučený dopis ve znění, že se omlouvá Zemanovi za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí způsobenou tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace. „Žalovaný je povinen žalobci zaplatit 250 000 korun do 15 dnů od právní moci rozsudku,“ sdělil Malenovský. Bývalý politik musí zároveň zaplatit náklady řízení.

Soudce četl odůvodnění svého rozhodnutí více než hodinu. Dospěl k názoru, že informace o prezidentově rakovině byla smyšlená. „Šlo o arogantní vniknutí do intimní sféry soukromého života žalobce,“ sdělil soudce. Podle něj nelze ani prezidenta republiky zbavit osobnostních práv a žalovaný zasáhl do práva žalobce na lidskou důstojnost. „Je zakázáno vystavit člověka jednání, které zpochybňuje jeho kvalitu jako člověka bez ohledu na jeho společenský status,“ dodal Malenovský. Podle verdiktu také mohla ovlivnit samotný výsledek prezidentských voleb.

Epochální výsledek

Prezidentův advokát Marek Nespala rozsudek uvítal. „I co do precizností posouzení a celého výsledného řízení. Otázkou zůstává výše té satisfakce. Tu budeme muset přepočítat. Ale z našeho pohledu je to pochopitelně málo,“ řekl. Prezident po Bartíkovi u soudu požadoval omluvu a pětimilionové odškodné. Nespala verdikt označil za epochální výsledek.

Bartík uznal, že forma jeho sdělení nebyla v pořádku. „Zdůvodnění pana soudce na mě udělalo dojem. Už dříve jsem se omluvil za to, že forma nebyla v pořádku,“ řekl. Zda se omluví i za obsah, zatím sdělit odmítl. „Musím si to promyslet,“ doplnil.

Bývalému radnímu před soudem uškodilo, že nerozkryl svůj údajný zdroj, který mu o prezidentově nemoci řekl. „Jsem rád, že jsem ten zdroj nerozkryl. Zlikvidovalo by ho to s výrazně vyšší kadencí než mě,“ uvedl.

Soudce mimo jiné řekl, že utajení zdroje nestojí nade všemi zájmy. „Právo na utajení zdroje nemá absolutní přednost,“ zdůraznil.

Co zaznělo v závěrečných řečech

Rozsudku předcházely závěrečné řeči. Prezidentův advokát se vrátil k uveřejnění příspěvku. „Byl to brutální, nepravdivý čin. Zlá, úmyslná lež po předchozím rozmyslu. Byl to ten nejtěžší zločin, který si lze v civilním právu představit,“ uvedl před soudem. Podle něj Bartík jednal jako politický marketér, který by smrtí prezidenta získal vyšší rating.

Nespala dále uvedl, že se prezidentův vzhled v létě 2017 změnil kvůli výraznému zhubnutí. „Šlo jen o redukci hmotnosti, aby se mu vzhledem k neuropatii lépe chodilo. Tím také došlo i ke změně vizáže,“ dodal advokát.

Zdůraznil, že svoboda projevu a veřejný zájem se nemůže překrývat s deliktem a naprostou lží, která nemá žádný skutkový stav. Odkázal také na případ manželů Havlových, kteří v minulosti za karikující billboardy s Václavkou a Dášeňkou vysoudili každý po čtvrt milionu korun. „Musíme zároveň uvažovat o generální prevenci. Tento případ bude přednášen na právnických fakultách,“ dodal advokát.

Také proto prezident trval na pětimilionovém odškodnění s tím, že je ochotný jej přijímat ve splátkách.

Bývalý radní Brna-střed v závěrečné řeči zopakoval své dřívější argumenty. „Jsem přesvědčen, že zdravotní stav prezidenta, který je také vrchním velitelem ozbrojených sil, má být veřejně známý,“ uvedl Bartík.

„Jsou profese, kde je povinnost předem zjistit zdravotní stav uchazeče v případech, kdy by jeho negativní stav mohl ohrozit nějaký veřejný zájem. To je podle mě potřeba vztáhnout i na případ, kdy všichni občané nad 18 let ve veřejném výběrovém řízení volí prezidenta,“ řekl Bartík.

Také proto prý zveřejnil příspěvek. Informaci prý má od velmi důvěryhodného zdroje, který nechce vyzradit. „Jako laik také nechápu, jak mě může žalovat někdo, kdo má imunitu,“ dodal. Odkázal na francouzskou ústavní zvyklost, že prezidenti nevyužívají svého práva žalovat jiné osoby. Připomněl také, že za „zaměstnance nás všech“ se musí veřejně omlouvat Ministerstvo financí.

Bartíkův advokát Petr Uhl sdělil, že jeho klient neměl v úmyslu prezidentovi ublížit, ale pravdivě informovat. „Je to otázka pocitové interpretace. Bude na soudu, na kterou variantu přistoupí,“ dodal.

Podle něj bylo od Nespaly neuctivé, když Bartíka označil za politického marketéra. A také prý platí, že se stoupajícím významem funkce adresáta výroku klesá i míra ochrany jeho osobnostních práv. „Na tom se shoduje Evropský soud pro lidská práva i Ústavní soud. Je to axiom, který je v platném právu ustálený,“ dodal Uhl. Prezidentovy peněžní nároky označil za přemrštěné.

Lékař vážné onemocnění vyloučil

Hlavu státu dříve opakovaně vyšetřil lékař a soudní znalec Pavel Šlampa. Před soudem vyloučil, že by prezident v zimě roku 2017 vážným onemocněním trpěl. „Jednoznačně jsem z pozice znalce v posudku uvedl, že provedená vyšetření (laboratorní vyšetření krve, moči a CT vyšetření) k datu 7. listopadu 2017 u pana prezidenta nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru a ani nepotvrzují indicie časného zhoubného nádoru. Nepotvrdila to ani doplňující vyšetření,“ prohlásil už dříve Šlampa.

Zemanův civilní spor začal u Městského soudu v Brně loni v září. Policie i státní zastupitelství předtím odmítly, že by se Bartík dopustil trestného činu. Bartík před soudem připustil, že se za výroky omluví, pokud nebude prezident požadovat milionové odškodné. To ale prezident odmítl.

Bartík a prezidentovo zdraví

7. listopadu 2017: Bartík na svém facebookovém profilu dva měsíce před prezidentskými volbami napsal, že má Zeman rakovinu s metastázemi, nechce se léčit a zbývají mu tři až sedm měsíců života.

únor 2019: Policie bývalého radního vyšetřovala pro podezření z pomluvy.

11. února 2019: Státní zástupce Arne Nekula zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního stíhání. Bartíkovi tak definitivně nehrozí trestní stíhání. Případ zůstal jen v rovině civilního sporu.

4. září 2019: Městský soud v Brně začal projednávat prezidentovu žalobu kvůli ochraně osobnosti. Hlava státu žádala omluvu a pětimilionové odškodné.

21. července 2020: Soudce dal prostor oběma stranám pro písemné vypracování závěrečných řečí.

11. září 2020: Závěrečné řeči.

Reklama

Doporučované