Hlavní obsah

Zeman kvůli Tchaj-wanu nebude zvát Vystrčila. Ten říká: Zeman třikrát lhal

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prezident České republiky Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Zeman už nepozve předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice.

Článek

Prezident Miloš Zeman už nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. Vadí mu, že Vystrčil nerespektoval odmítavý postoj prezidenta, premiéra, šéfa Sněmovny i ministra zahraničí k cestě na Tchaj-wan, kterou absolvoval v tomto týdnu. V rozhovoru pro televizi Prima dnes Zeman označil Vystrčilovu cestu za „klukovskou provokaci“.

Vystrčil podle něj nerespektuje pravidla a většinový názor nejvyšších ústavních činitelů na zahraniční politiku, proto ho na další setkání už nepozve. „Kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ prohlásil. Podle Zemana Vystrčil svým postojem urazil ostatní účastníky schůzek sloužící ke koordinaci české zahraniční politiky. „Říká si (Vystrčil), jsem někdo víc než vy ostatní,“ řekl Zeman.

Pokud Čína s Vystrčilovou návštěvou vyjádřila nesouhlas, má pro to prezident pochopení, pokud ale bude vyhrožovat, v pořádku to není, dodal. Čínský ministr zahraničí Wang I na adresu předsedy českého Senátu řekl, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny.

Čínské velvyslanectví v sobotu vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny a přijalo „konkrétní opatření k odstranění nepříznivých dopadů souvisejících se vzniklým incidentem a přijalo konkrétní kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů“. Vystrčil už při dřívější čínské kritice odmítl, že by politiku jedné Číny porušil. Česko má podle něj s Čínou vyjednáno, že má právo na vlastní politiku jedné Číny.

Vystrčil: Zeman o mé cestě na Tchaj-wan třikrát lhal

Prezident Miloš Zeman podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) třikrát veřejně lhal, když kritizoval jeho cestu na Tchaj-wan. V televizi Prima dnes Vystrčil řekl, že ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu při poradě na Pražském hradě sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak o tom předtím v televizním rozhovoru mluvil Zeman.

Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku. Poslední taková porada se konala v březnu, zatímco až začátkem června se Vystrčil podle svých slov rozhodl, že na Tchaj-wan pojede. „Kdybychom se scházeli po čtvrt roce, tak jsme se měli sejít v červnu,“ poznamenal Vystrčil.

Vystrčil zdůraznil, že Česko nemůže poslouchat „Velkého bratra nebo nedemokratickou velmoc“ a návštěva senátní delegace nijak neporušila politiku jedné Číny. Možnosti spolupráce s touto asijskou zemí jsou podle něho obrovské.

"Na základní škole bych to pochopil"

Rozhodnutí prezidenta nezvat Vystrčila na schůzky k diplomacii vyvolalo politické reakce. Například podle předsedy ODS Petra Fialy půjde už jen o setkání prezidentových přátel.

„Na základní škole bych takové chování pochopil, že kluci někoho vyloučí z party, ale na této úrovni toto fakt nechápu,“ uvedl k tomu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Naopak předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že prezident postupuje správně. Vystrčil si podle něho „hraje na individuální akce“ a nerespektuje ostatní ústavní činitele.

Reklama

Doporučované