Hlavní obsah

Bavorsko zahájilo provoz kontroverzních tranzitních center pro migranty

Foto: ČTK

Bavorsko zahájilo provoz kontroverzních tranzitních center pro migranty.

Reklama

Německá vláda uvedla v Bavorsku do provozu sedm tranzitních center pro migranty. Ministr vnitra Horst Seehofer si od nich slibuje sjednocení a urychlení procesu žádostí o azyl. Podle kritiků ale centra situaci přitíží, než že by ji měla vyřešit, informuje Deutsche Welle.

Článek

Dostat žádosti o azyl pod jednu střechu a urychlit jejich proces, tak podle Deutsche Welle (DW) zjednodušeně vypadá plán německých tranzitních center pro migranty. Sedm takových uvedla vláda 1. srpna oficiálně do provozu v Bavorsku. Každé pojme až 1500 migrantů.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna budou v každém z center přítomni úředníci ze všech institucí zapojených do procesu žádosti o azyl.

Pod střechou tranzitních center se tak bude podle DW rozhodovat například i o deportaci.

Pilotní fáze nového systému bude trvat přibližně šest měsíců, poté německá administrativa vyhodnotí, zda jsou centra účinná. Následně bude na federální vládě vypracování právního rámce pro tranzitní centra.

DW upozorňuje, že Německo není v otázce uvedení center do provozu sjednocené. Z šestnácti spolkových republik se pozitivně k plánu staví pouze Sasko, to chce vlastní centrum v Drážďanech, Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko.

K uvedení tranzitních center do provozu po celé zemi se přitom budou muset vyjádřit všechny spolkové republiky.

„Jasné případy, kterými jsou zejména Syřané prchající přímo z válečných zón, to jistě urychlí. Ve složitějších případech, například Afghánci prchající ze své země už na druhý pokus, to ale jen těžko něco změní,“ uvedl pro DW odborník na migraci Werner Schiffauer.

Ukazovat to podle něj mají centra v Bamberku a Manchingu, každé z nich sdružuje více než tisíc migrantů. Deset procent z nich je v centrech už více než osmnáct měsíců. Podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera ale v novém programu tranzitních center nebude možné, aby v nich zůstali žadatelé o azyl déle než rok a půl.

Obdobná centra ve Švýcarsku se podle kritiků neosvědčila

Kritici celý systém označují za silně kontraproduktivní. Dlouhodobé držení vysokého počtu lidí v izolovaných prostorech podle nich úspěšným žadatelům o azyl výrazně ztíží integraci do německé společnosti.

Skutečný význam center je podle Schiffauera jasný, mají migranty odradit. „Dávají jasně najevo, že tady nejsou vítáni,“ řekl. Němečtí politici podle něj centra také využívají jako signál voličům, že se snaží se situací něco dělat.

Vidina snadno získaných politických bodů je ale podle něj zrádná. „Centra jsou pro okolní města přítěží. Přispívají k negativním náladám, pro společnost jsou jako jed,“ uvedl Schiffauer. Tranzitní centra podle něj dříve nebo později jak migranti, tak lidé žijící v okolí začnou vnímat jako vězení.

Německo by podle něj měla odradit i situace ve Švýcarsku, kde podobná centra fungují. Mnoho z migrantů, kteří mají být po rozhodnutí deportováni, z center před vyhoštěním nelegálně prchá.

Podle údajů organizace Bavaria Refugee Council přibližně 30 procent migrantů odsouzených k deportaci z center v Manchingu a Bamberku uniklo neznámo kam před datem vyhoštění.

Reklama

Související témata:

Doporučované