Hlavní obsah

Podnikatelé chtějí podnikat, ne žádat o podpory, vzkazuje vládě Dlouhý

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Nejvyšší správní soud zrušil celé mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí.

Reklama

Hospodářská komora v souvislosti s rozsudkem Nejvyššího správního soudu mluví o krajně znepokojující situaci, kdy vláda vydává zákazy podnikání za každou cenu, ale soudy je obratem ruší, uvádí HK v tiskové zprávě.

Článek

„Podkopává se tím důvěra podnikatelů i veřejnosti v samotnou smysluplnost mimořádných opatření,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Vyzývá proto znovu vládu, aby s organizacemi zastřešujícími podnikatele urychleně projednala konkrétní parametry, za kterých bude možné provozovny otevřít.

„Podnikatelé chtějí podnikat, ne žádat o podpory, které jim stejně nepokryjí náklady. Ani podnikatelé si ale nepřejí rozvolňování bez pravidel, kvůli kterému by museli znovu své provozovny uzavírat. Podnikatelé jsou připraveni otevřít, bavme se teď o tom, kdy a za jakých okolností,“ dodal.

Posilovny a bazény zvažují žaloby

„Česká komora fitness jednoznačně vítá dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o zrušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 10. 4. 2021 o omezení obchodu a služeb,“ uvedla pro SZ Byznys Jana Havrdová, která je současně v představenstvu Hospodářské komory ČR.

Dodala, že ač nejde o rozhodnutí ve věci jejich vlastního podání, které předmětné opatření napadalo po věcné stránce – konkrétně v bodech omezujících provoz vnitřních sportovišť, bazénů a saun – je to podle ní jasný signál. „Důvody, pro které jsme se domáhali zrušení části opatření, jsou oprávněné,“ shrnula.

V tuto chvíli komora čeká na přesné znění rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. „Ale věříme, že Ministerstvo zdravotnictví vady opatření omezujícího i naše provozy napraví ve lhůtě čtyř dnů. Nové opatření by jednoznačně mělo být vydáno v mantinelech pandemického zákona, nemělo by být diskriminační ani iracionální a nám by mělo umožnit otevřít za přesně daných podmínek fitness centra i bazény a sauny, podobně jako se plánuje otevření dalších dosud uzavřených sektorů,“ dodává.

„Členům České komory fitness i dalším provozovatelům fitness center, bazénů i saun doporučíme zvážit podání žalob o náhradu škody, která jim v době nezákonného uzavření vznikla,“ řekla Jana Havrdová, prezidentka komory.

Jen fitness centra a další zařízení, jako jsou bazény nebo sauny, přišla během posledního lockdownu, tedy od října, podle odhadů České komory fitness o 3,5 miliardy korun.

Kultura také na nule

Podobně jsou na tom kulturní zařízení včetně divadel. Ostravské divadlo Mír přišlo podle svého majitele, herce a producenta Alberta Čuby za poslední měsíce od uzavření přibližně o 14 milionů korun na tržbách. Přesto se podle jeho vyjádření pro SZ Byznys rozhodnutím soudu nic nemění.

„Já nechci komentovat to samotné rozhodnutí, to jsou právní kličky a to mi nepřísluší. Pro nás není podstatné, co říká vláda, ale lékaři na jednotkách intenzivní péče, na covidových jednotkách. Pokud oni říkají, že situace je vážná, pro nás to neznamená, že bychom začali hrát. Až řeknou tito lidé, kteří se starají o nemocné, že už to lze, tak pro nás je to teprve v tu chvíli směrodatné,“ říká Čuba.

„My počítáme ztráty podle představení, která se neodehrála a odehrát se mohla. Přibližně 130 tisíc korun je tržba za jedno vyprodané představení, takže částka kolem 1,6 milionu korun měsíčně, “ vysvětluje pro SZ Byznys, podle čeho vypočítali dosavadní ztráty divadla.

Čas na nápravu

V praxi verdikt soudu znamená, že pokud ministerstvo svoje opatření neopraví, otevřou se v pondělí v Česku všechny obchody, restaurace, sportoviště, veškeré služby a život v zemi se z velké části vrátí do předcovidových časů. Vláda, potažmo Ministerstvo zdravotnictví, od soudu dostaly prostor pro nápravu. Soudci totiž odložili takzvanou vykonatelnost rozhodnutí o čtyři dny.

Reklama

Doporučované