Hlavní obsah

Běhounek po letech vstoupí do ČSSD, chce podpořit Hamáčka

Foto: Kraj Vysočina

Jiří Běhounek.

Reklama

Někdejší hejtman Vysočiny a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek se po více než dvaceti letech spolupráce se sociální demokracií stane jejím členem.

Článek

„Doba vyžaduje činy. Když je ČSSD ve složité situaci a mnozí ji opouštějí, je vstup jasným krokem,“ zdůvodnil své rozhodnutí pro Seznam Zprávy Běhounek.

Chce podpořit dosavadního šéfa strany Jana Hamáčka, který oznámil, že hodlá obhajovat svůj post. „Má mou plnou podporu,“ dodal Běhounek. Hamáček bude mít vyzyvatele – o funkci má zájem ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Běhounek reaguje na výzvu jihomoravské organizace Brno-venkov, domovské buňky Michala Haška, z konce minulého týdne. Vedení tamní buňky si odhlasovalo, že chce pokračování předsedy Jana Hamáčka a místopředsedu Romana Onderku jako krajského lídra.

A zároveň vyzvalo Běhounka ke vstupu do strany a kandidatuře do vedení. „Výzvu přijímám,“ reagoval na to pro Seznam Zprávy Běhounek.

Běhounek pravidelně patří ke jménům úspěšným na kandidátkách ČSSD. V posledních krajských volbách získala jím vedená kandidátka i s přiznanou pošramocenou značkou ČSSD téměř 12 procent hlasů. Větší úspěch měla jen kandidátka pardubického hejtmana Martina Netolického (14,8 procenta), který ale sociální demokracii upozadil a kandidoval pod značkou 3PK.

S ČSSD Běhounek spolupracuje od roku 2000, kdy za ni poprvé usedl ve zdravotnickém výboru Kraje Vysočina. V roce 2002 za ČSSD poprvé kandidoval v komunálních volbách a v roce 2008 vystřídal v čele hejtmanství současného šéfa Senátu Miloše Vystrčila z ODS.

Sociální demokraté lákali Běhounka k členství už několikrát, ale ačkoliv za ně opakovaně kandidoval nejprve v krajských a později i sněmovních volbách, až dosud nabídky na vstup do strany odmítal. Naposledy se tak stalo v roce 2017, kdy jej část sociální demokracie v čele s Martinem Netolickým žádala, aby po prohraných volbách kandidoval na předsedu strany.

Tehdy Běhounek svou kandidaturu připustil, měl ale podmínky. Chtěl například návrat politiků ČSSD, kteří se dostali za vedení Bohuslava Sobotky na červenou listinu, mimo jiné i Michala Haška. Nakonec ale od nápadu upustil, svou úlohu v tom tehdy sehrálo i stranické pravidlo, že kandidovat na předsedu je možné až po několika letech členství. Toto omezení dnes již ve stranických regulích není.

Běhounkův vstup do strany přichází v pro ČSSD nelehkých časech. Socialisté hledají lídra, který je dovede alespoň k překonání hranice pěti procent pro vstup do Sněmovny. Strana po čtyřech letech ve vládě s Andrejem Babišem balancuje na hranici volitelnosti a vážně hrozí, že své pozice ve vrcholové politice na podzim vyklidí.

O post předsedy chce vedle Hamáčka usilovat jeho stranický místopředseda a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten cílí na liberálnější část sociální demokracie. Naopak Jiří Běhounek může Hamáčkovi přihrát konzervativnější hlasy nebo hlasy starší generace straníků, které oceňují Běhounkovy politické úspěchy.

Reklama

Doporučované