Hlavní obsah

Bělobrádek proti Čunkovi. Osobně bude telefonovat členům KDU-ČSL

Řadové členy KDU-ČSL čeká neobvyklý zážitek: Telefonát předsedy.

 

Reklama

„Haló, tady Pavel Bělobrádek, předseda vaší strany. Chceme vyhrát volby, postavit premiéra, ne dál sedět v koutě. Proto jdeme do voleb společně se Starosty."

Článek

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek bude osobně telefonovat některým vybraným členům své strany. Tímto netradičním způsobem je chce přesvědčovat o správnosti spojení s hnutím Starostové a nezávislí, které ve středu slavnostně podepsal s Petrem Gazdíkem.

„Máme i spoustu starších členů a ti třeba nejsou schopni nakládat s internetem. Takže budu aktivní, budu volat a vysvětlovat, co a proč se děje. Máme možnost takto zasáhnout velkou část členské základny," vysvětluje Bělobrádek.

Měsíc před květnovým sjezdem své strany plánuje volat hlavně šéfům místních partajních buněk. Chce jim vysvětlovat, proč jít do říjnových voleb v koalici se STAN pod názvem Lidovci a Starostové.

Telefonáty Bělobrádek nepřímo bojuje se svým hlavním vnitrostranickým oponentem, zlínským hejtmanem a senátorem Jiřím Čunkem. Ten dohodu se Starosty neustále zpochybňuje. A dělá to svým klasickým způsobem: Sice říká, že je pro spojení, ale mělo by to celé vypadat jinak...

Na Čunka část konzervativních členů slyší. Duo se Starosty se jim buď nelíbí, nebo mu nerozumějí. Jeho zlínská krajská KDU-ČSL se už dokonce vyslovila proti. Coby odpůrci koalice hledají hlavně na Moravě další spojence, aby se za měsíc na sjezdu pokusili dohodu ještě shodit.

Právě tomu chce Pavel Bělobrádek svými telefonáty předejít. Sám ví, jak je věc citlivá, protože už širší vedení KDU-ČSL v březnu volební spojenectví se STAN schválilo jen velmi těsnou většinou.

Bělobrádek koalici nejčastěji zdůvodňuje tím, že KDU-ČSL už nemůže být „jazýčkem na vahách", ale musí mít ambici vyhrát volby a mít premiéra. A stát se alternativou pro voliče, kteří nechtějí dát hlas Babišovu ANO, Sobotkově ČSSD či stálé slabé pravici.

„Třetí síla se probudila, je sebevědomá a chce víc než jen sedět v koutě," argumentuje předseda KDU-ČSL.

Starostové si odhlasovali koalici s lidovci.Video: Nela Vejvodová, Lucie Stuchlíková

Reklama

Doporučované