Hlavní obsah

Bělorusko soudí jednu z hlavních postav opozice. Hrozí jí až 12 let vězení

Foto: Profimedia.cz

Maryja Kalesnikavová v kleci pro obžalované s úsměvem na tváři ukazuje symbol srdce.

Reklama

Na Bělorusko se upírá pozornost ze zahraniči. A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je zahájení soudního procesu s opoziční vůdkyní Maryjí Kalesnikavovou a advokátem Maksimem Znakem. Kalesnikavové hrozí až 12 let vězení.

Článek

V Minsku dnes začal za zavřenými dveřmi soud s jednou z vůdčích postav běloruské opozice Maryjí Kalesnikavovou a advokátem Maksimem Znakem, který byl rovněž členem koordinační rady opozice. Oznámila to státní agentura Belta. Devětatřicetileté Kalesnikavové hrozí až 12 let za mřížemi za „spiknutí s cílem uchopení moci“ a až sedm let za „výzvy k akcím ohrožujícím národní bezpečnost“, upozornila agentura AFP.

Kalesnikavová spolu se Svjatlanou Cichanouskou a Veronikou Capkalovou loni v létě stanuly v čele protestů proti režimu. S opozičními zástupkyněmi se Kalesnikavová spojila po tom, co bylo jejímu spojenci Viktarovi Babarykovi znemožněno kandidovat v prezidentských volbách. Cichanouskou a Capkalovou mezitím úřady přiměly k odjezdu ze země.

Proces následuje poté, co režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka v posledních týdnech znásobil úsilí potrestat organizátory a účastníky masových protestů, které vypukly po prezidentských volbách z loňského srpna. Desetitisíce Bělorusů tehdy vyšly do ulic protestovat proti zfalšování výsledků voleb v reakci na to, že úřady opět vyhlásily vítězem voleb Lukašenka. Ten vládne bývalé sovětské republice tvrdou rukou již déle než čtvrt století. Lukašenko, těšící se podpoře Moskvy, nakonec protesty potlačil, navzdory sankcím Západu.

„Maryja je ve skvělé náladě a tancuje,“ napsal opoziční server Naša Niva a zveřejnil video ze soudní síně zachycují Kalesnikavovou, jak v kleci pro obžalované dělá pár tanečních kroků a s úsměvem vytváří z rukou symbol srdce.

Jsem připravená na jakýkoliv rozsudek

Soud s Kalesnikavovou a Znakem se koná za zavřenými dveřmi. Jejich příbuzným, přátelům i novinářům a podporovatelům byl vstup do minské krajské soudní budovy, kde řízení probíhá, zamezen. Otec Kalesnikavové Alexandr v předvečer soudu řekl, že svou dceru neviděl od doby, kdy byla zatčena. Z vazby mu ale údajně psala každý den. „Vím, že moje dcera je nevinná,“ uvedl pro BBC Alexandr Kalesnikavov. „Řekla mi: Jsem připravena na jakýkoliv rozsudek, který dostanu,“ dodal.

Den před zahájením poukazovala na problematiku neveřejného procesu na svém instagramovém účtu německá politička Annalena Baerbocková. Na sociální platformě vyjádřila svůj požadavek na to, aby byl soudní proces přístupný pro veřejnost a nezávislé pozorovatele. „Na základě všeho, co víme, totiž nelze předpokládat, že se bude jednat o spravedlivý proces postavený na právních základech,“ napsala vůdkyně Zelených a kandidátka na kancléřku Baerbocková. Podle Spojených států amerických jsou obvinění proti Kalesnikavové a Znakovi uměle vytvořená.

Ve vyšetřovací vazbě strávila opoziční vůdkyně posledních deset měsíců poté, co na hranici s Ukrajinou překazila agentům tajné policie KGB záměr vyhostit ji ze země tak, že roztrhala svůj cestovní pas. Kalesnikavová byla zadržena 7. září v Minsku. Na ukrajinskou hranici ji odvezli následující den i s dvěma dalšími společníky a požadovali, aby opustila zemi.

„Svého rozhodnutí nelituji ani na vteřinu, a to ani teď,“ uvedla Kalesnikavová v dopisu, který se v květnu objevil na jejím facebookovém profilu. „Tento rok se stal tím nejtěžším a zároveň nejšťastnějším v mém životě. Chápu, že od člověka, který je ve vězení, to zní zvláštně. Ale já jsem získala mnohem víc, než jsem ztratila: unikátní zkušenost, neskutečnou průbojnost, spoustu nových znalostí a dovedností… Našla jsem vnitřní svobodu a štěstí z toho být sám sebou v každé situaci,“ uvedla jedna z vůdčích postav běloruské opozice s vědomím hrozby až dvanáctiletého vězení.

Prokuratura: Osnovali tajné spiknutí

Obdobné obžalobě jako ona čelí i právník Znak. Zadržen byl stejně jako Kalesnikavová v září. Krátce na to protestoval držením hladovky. Svému advokátovi v té době řekl, že hladovka se mu jevila jako jediný možný způsob, kterým lze ve vazbě bojovat proti nespravedlnosti a svévolnému jednání. Znak už v minulosti čelil obviněním z veřejných výzev k akcím, které měly údajně vést k poškození svrchovanosti, územní celistvosti, národní bezpečnosti a obrany země.

Kalesnikavová i Znak původně pracovali ve volebním štábu Viktara Babaryky, kterému úřady nedovolily kandidovat na prezidenta proti Lukašenkovi. Bývalého bankéře Babaryku v červenci odsoudili na 14 let do vězení. Odsouzen byl navzdory tomu, že obvinění z korupce odmítl. Západní země i opozice působící v exilu tento akt hlasitě kritizovaly.

Belta napsala, že se oba podle obžaloby stali loni v létě účastníky tajného spiknutí. Stavěli se do role představitelů drtivé většiny běloruských občanů a prohlašovali, že v prezidentských volbách vyhrála opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská a že lid ztratil důvěru k oslabenému režimu. Vyzývali ke stávkám ve státních podnicích s výlučně politickými požadavky a chtěli prohlásit volby za neplatné a stávající hlavu státu za nelegitimní.

Kalesnikavová a Znak a další opozičníci pak ohlásili, že na návrh Cichanouské vytvořili kvůli vyřešení politické krize koordinační radu pro pokojné předání moci, ale své skutečné motivy tajili. Skutečným cílem byla podle generální prokuratury koordinace protestů, aby směřovaly k uchopení státní moci a změny politického vedení země neústavní cestou.

Kalesnikavová v předvečer procesu označila obžalobu za absurdní. „Úřady se bojí veřejného procesu, ve kterém by každý uviděl, že sám režim představuje hlavní nebezpečí a hrozbu Bělorusům, Bělorusku a národní bezpečnosti,“ řekla nezávislé ruské televizi Dožď. „Nevěřte, nebojte se, neproste a smějte se - to jsou mé zásady, když s nimi (úřady) mluvím,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované