Hlavní obsah

Pomáhal Bělorusům prchat před Lukašenkem. Nalezli ho oběšeného v parku

Foto: instagram/ vvshishov

Běloruský aktivista Vital Šyšov.

Reklama

aktualizováno •

Pohřešovaný běloruský aktivista Vital Šyšov, který pomáhal Bělorusům prchajícím před represemi z vlasti, byl nalezen mrtvý poblíž svého bydliště.

Článek

Šéfa nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině Vitala Šyšova v úterý ráno nalezli oběšeného v parku. Policie zahájila vyšetřování vraždy.

Šyšov, který pomáhal Bělorusům prchajícím před represemi z vlasti, zmizel v pondělí. Podle organizace si šel pravděpodobně zaběhat a už se nevrátil. Úřady prověří všechny verze úmrtí, včetně pokusu zamaskovat vraždu jako sebevraždu.

Podle vyjádření policie Šyšova nalezli bez osobních věcí, postrádá se i jeho mobil. Již včera nebylo možné se s Šyšovem spojit telefonicky. „Běloruský občan Vital Šyšov, který včera zmizel v Kyjevě, byl dnes nalezen oběšený v jednom z kyjevských parků nedaleko místa svého bydliště,“ uvádí se v policejním prohlášení.

Organizace Běloruský dům na Ukrajině označila na svém účtu na sociální sít Telegram Šyšovovo úmrtí za likvidaci. Podle ní byl aktivista sledován, o čemž uvědomila policii. Uvedla také, že jak místní zdroje, tak lidé z Běloruska je varovali před možnou provokací, která může zahrnovat i únos a likvidaci. Organizace je přesvědčena, že Šyšovovu likvidaci jako Bělorusa nebezpečného režimu mají na svědomí příslušníci tajné služby.

Šyšov vedl Běloruský dům na Ukrajině, který pomáhal Bělorusům a poskytoval nově příchozím podporu při hledání ubytování, zaměstnání a právního poradenství. Zejména Ukrajina, Polsko a Litva se staly oblíbenými destinacemi pro ty, kteří po loňských sporných prezidentských volbách z Běloruska prchají.

Na Ukrajinu podle všeho v posledních dnech uprchli i manžel a syn běloruské atletky Krysciny Cimanouské, kterou chtěli Bělorusové z olympiády v Tokiu poslat zpět do vlasti, což Cimanouská odmítla s tím, že místo návratu do Běloruska raději požádá o azyl v Polsku. Varšava jí mezitím udělila humanitární vízum.

Po Šyšovovi podle serveru RBK-Ukrajina pátrala také ukrajinská policie, která na svém webu uvedla, že hledá cizince narozeného v roce 1995.

Běloruské úřady v květnu zasáhly proti komerčnímu letu společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu. Ten i s pomocí stíhačky odklonily do Minsku a po nuceném přistání zatkly novináře Prataseviče a jeho ruskou přítelkyni Sofiju Sapagaovou. Tímto jednáním pobouřily Západ. USA se kvůli tomu rozhodly obnovit sankce proti devíti firmám, které vlastní běloruský stát. O nutnosti rozšířit svůj běloruský sankční seznam rozhodla také Evropská unie.

Podle oficiálních výsledků ve volbách opět zvítězil Lukašenko, jenž této východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí ale byly výsledky hlasování zfalšované v Lukašenkův prospěch. Po volbách následovaly hromadné protesty, proti nimž tvrdě zasáhly bezpečnostní složky. Desetitisíce lidí zatkly.

Reklama

Doporučované