Hlavní obsah

Ben Cristovao ukazuje, jak se bránit. Když nezpívá, vyhrává světové závody v jiu jitsu. A stal se veganem

Ben Cristovao ukazuje, jak je dobré umět se bránit.Video: Veronika Jonášová

 

Reklama

Ben Cristovao patří mezi nejúspěšnější české umělce na internetu, jeho profil sleduje na půl milionu lidí.

Článek

Vedle hudby se vrcholově věnuje sportu: aktuálně je mistrem Evropy v brazilském jiu jitsu. Vše zvládá jen na rostlinné stravě. Jak vypadá jeho den?

„Jsem živoucí důkaz toho, že ke sportovním výkonům člověk nepotřebuje živočišné bílkoviny,“ tvrdí zpěvák a aktuální mistr Evropy v brazilském jiu jitsu Ben Cristovao.

Už dva roky nejí maso ani žádné živočišné produkty a cítí, že to jeho tělu vyhovuje nejlíp. Kolem rostlinné stravy podle něj v Česku panuje stále hodně předsudků. „Asi ten nejčastější je, že vám budou chybět proteiny, to je přitom nesmysl. Mám pocit, že protein má dnes vůbec ten nejlepší marketing,“ tvrdí Cristovao, který se dřív vrcholově věnoval snowboardingu a dělal také body building.

Brazilské jiu jitsu trénuje teprve dva roky, přesto vyhrává jeden světový závod za druhým. „Musel jsem jen hodně cvičit, abych natrénoval techniku,“ říká zpěvák, který má dokonce doma v jednom pokoji tatami a cvičí denně dvě hodiny.

Jiu jitsu podle něj není o „mlácení“ lidí, ale o tom, dostat člověka pod kontrolu tak, aby vám nemohl ublížit. Několikrát to už v praxi využil na svých koncertech, když na něj útočili podnapilí návštěvníci.

Jaký je podle něj nejlepší obranný chvat, který jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži? Proč se vyjadřuje k politice? Jak nebezpečné jsou podle něj sociální sítě? A v čem tkví tajemství jeho úspěchu? Jaký má vztah k Angole, kde má kořeny? Podívejte se v dalším dílu pořadu Moje místa. Ochutnávku najdete v úvodním videu, celý pořad si můžete pustit pod článkem.

Moje místa: Ben Cristovao. Jak se zpěvák dostal k jiu jitsu a proč už nejí maso?Video: Veronika Jonášová

Reklama

Související témata:

Doporučované