Hlavní obsah

Benátky sníží počet osob na gondolách, Francie někde zavádí roušky i venku

Foto: Profimedia.cz

Benátky, ilustrační fotografie.

Reklama

Italské Benátky chtějí snížit maximální počet pasažérů gondol. Kvůli náhlému nárůstu nových případů koronavirové nákazy se některá francouzská města rozhodla pro opatření v podobě nošení roušek na veřejnosti.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Francouzi zavádějí roušky i pod širým nebem

V některých francouzských městech je nově povinné nosit kvůli šíření koronaviru roušku i pod širým nebem. Pravidla od středy zpřísnily úřady například v západofrancouzském městě La Rochelle, kde si lidé musejí zakrývat ústa a nos v určitých ulicích historického centra.

Dalšími destinacemi s novými omezeními jsou některá bretaňská letoviska jako města Concarneau a Saint-Brieuc, informoval list Le Parisien. V druhém z měst si budou muset lidé nos a ústa zakrývat i na hřištích, v parcích a přístavu. Výjimku dostali jen sportovci a lidé s postižením.

Podle starosty města La Rochelle Jeana-Françoise Fountainea je cílem zavedeného opatření zabránit šíření koronaviru v době, kdy do města opět přijíždí turisté. Už od pondělí pak po celé Francii platí povinnost zakrývat si ústa a nos v obchodech, restauracích, bankách, na úřadech či v uzavřených tržnicích.

Pozor na požáry v Řecku

Požáry jsou na řeckém území během horkých a suchých let běžným jevem. V některých letech si ovšem vyžádaly až několik desítek obětí. V noci ze středy na čtvrtek s jedním rozsáhlým bojovalo 250 hasičů, a to nedaleko přímořské vesnice Kechries ležící blízko města Korint a 80 kilometrů jihozápadně od Atén. O situaci informovala agentura AP.

Oheň se v průběhu několika hodin rozšířil i dále do vnitrozemí, nyní by již měl být uhašen. Tamní státní televize oznámila, že bylo povinně evakuováno více než 4000 obyvatel ze šesti osad. Dosud nebyla hlášena žádná zranění a dosavadní rozsah škod nebyl stanoven. S hašením pomáhaly mimo jiné i helikoptéry a letadla.

Hasiči bojují také s menšími požáry nedaleko antické Olympie na severním Peloponésu, tam je oheň ke čtvrtečním ranním hodinám částečně pod kontrolou. Řecký hasičský záchranný sbor oznámil, že ke středečnímu večeru propuklo v zemi celkem 57 požárů během předchozích 24 hodin. Většina z nich ovšem byla rychle uhašena, píše agentura AP.

Turisté jsou těžší, Benátky mění kapacitu gondol

Benátské úřady se kvůli bezpečnosti rozhodly zredukovat maximální počet turistů, které mohou gondoliéři na svých loďkách převážet. Místo původních šesti pasažérů jich tak bude moct na palubu vstoupit pouze pět, oznámila to ve středu asociace gondoliérů.

Důvodem přistoupení k těmto opatřením je fakt, že voda v kanálech je stále více vířena provozem motorových člunů, a dostane se tak často přes okraje loděk, zároveň se ale podle Roberta Luppiho, bývalého šéfa asociace Benátští gondoliéři, zvýšila průměrná váha na turistu.

Změna kapacity se bude týkat i větších gondol, tzv. gondol da parada, kam se dosud vešlo 14 lidí; nyní jich loď bude moct převážet pouze 12. Rada města ovšem zároveň plánuje zvýšit počet gondoliérů s licencí, místo původních 433 by se jich tak na benátských kanálech mohlo „prohánět“ 440, informuje italská odnož webu The Local.

Kolik zaplatíte za jízdu gondolou?

Gondoly jsou symbolem Benátek a jejich prostřednictvím se můžete mimo jiné dostat i na místa, kam jindy pozemní cesty nevedou. Pokud byste si chtěli užít vyhlídkovou plavbu, vyjde vás tento zážitek přibližně na 80 eur za 30 minut. Cena se ovšem liší na základě místa a gondoliéra. Ty poznáte podle jednotného námořnického kostýmu a slaměného klobouku. Více informací nejen o jízdě gondolou naleznete například zde.

Českého chlapce zranilo v Rakousku hříbě

Osmiletého chlapce z Česka museli ve středu převézt rakouští záchranáři vrtulníkem do nemocnice kvůli zranění, které mu způsobilo hříbě. Hoch se prý zezadu přiblížil ke zvířeti na pastvě a to jej koplo do břicha, informovala v tiskové zprávě korutanská policie.

Neštěstí se odehrálo krátce před středečním polednem nedaleko hory Goldeck, která leží jižně od města Spittal an der Drau v rakouské spolkové zemi Korutany. Osmiletý chlapec byl podle policie na výletě se svými rodiči.

První pomoc chlapci poskytli právě rodiče, rakouští záchranáři dítě následně transportovali vrtulníkem do nemocnice ve Villachu. O vážnosti jeho zdravotního stavu se korutanská policie nezmiňuje.

Vlaky RegioJetu nově vyrazí i do Budapešti

Od 31. července začnou vlaky dopravce RegioJet jezdit dvakrát denně tam i zpět na lince Praha-Brno-Vídeň-Budapešť. Jízdenky jsou v prodeji již nyní a společnost slibuje nejnižší ceny bez využití dotací. Kromě nových spojů RegioJet již naplno obnovil provoz svých vlaků mezi Prahou a Vídní, kde denně jezdí 4 vlakové spoje v každém směru.

„Přicházíme na další trasu, abychom výrazně zlevnili cestování vlakem a nabídli nejširší rozsah služeb,“ cituje tisková zpráva společnosti Ivanu Kašickou, ředitelku vlakové a autobusové dopravy RegioJet. „Jdeme rozhýbat nabídku železničního spojení tam, kde cestující zatím platí stávajícím dopravcům nesmyslně drahé jízdné. Naše vlakové spoje nabídneme nově také cestujícím mezi Vídní a Budapeští.“

Reklama

Doporučované