Hlavní obsah

Benešovská nemocnice po napadení kryptovirem opět funguje

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Evakuace pacientů z benešovské nemocnice po hackerském útoku.

Reklama

Pacienti benešovské nemocnice se už nemusí bát výraznějších omezení. Čekací doby na některá ošetření ale mohou být delší.

Článek

Provoz benešovské nemocnice je od dnešního dne po napadení počítačovým virem zcela obnoven, funkční jsou i laboratoře a interna. Kryptovirus ochromil nemocnici ve středu 11. prosince. Její zaměstnanci nemohli spustit některé přístroje včetně počítačové sítě, všechny plánované operace tak musely být zrušeny.

„Benešovská nemocnice obnovila provoz interního oddělení a laboratoří, čímž se její provoz opět dostal do normálu a je schopna se postarat o své pacienty ve stejném rozsahu jako před kyberútokem,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

K útoku se nikdo nepřihlásil. Na obnovení počítačového provozu a vyšetřování se podílel i tým specialistů Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Všechny základní aplikace jsou provozuschopné, byť některé pouze v základním nastavení, a v následujících týdnech budou upravovány do stavu před útokem,“ upřesňuje ředitel nemocnice Roman Mrva s tím, že dnes bude obnoven i mail server a datové servery s daty uživatelů.

Pacienti již podle ředitele žádné následky útoku nepocítí.

„Přesto se ale může stát, že v některých provozech bude čekací doba na ošetření delší, neboť některé nenastavené procesy v počítačových programech musí personál ještě provádět ručně,“ dodává Mrva.

Podle hejtmanství nemocnice zvýšila zabezpečení počítačové sítě. Nakoupila například nový firewall a omezila přístup uživatelů na internet nebo kontrolované dálkové připojení do nemocniční sítě.

Během ledna a února lékaři nemocnice provedou všechny odložené operace. Čekací lhůty na náhrady kolenních a kyčelních kloubů v roce 2020 se nebudou podle nemocnice nijak významně posouvat.

„Během těchto následujících dvou měsíců by mělo dojít k dorovnání stavu a pak bude běžet nemocnice tak, jak jsme všichni zvyklí,” řekla Jermanová.

Ministerstvo zdravotnictví podle krajského úřadu plánuje na polovinu ledna celostátní konferenci, která se bude útokem na benešovskou nemocnici zabývat. Konference se zúčastní i zástupci benešovské nemocnice.

Podobný útok jako v Benešově se stal loni v červnu v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku. Hacker tehdy zašifroval veškerá data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Správce sítě vyzval neznámý pachatel k uhrazení částky ve virtuální měně. Nemocnice na to nepřistoupila a díky zálohám o data nepřišla.

Reklama

Související témata:

Doporučované