Hlavní obsah

Berbra brzy pustí z vyšetřovací vazby. Úřadu Bradáčové to nevadí

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr strávil Vánoce ve vyšetřovací vazbě. Druhou polovinu ledna už by ale měl strávit na svobodě, byť bude nadále vyšetřován.

Reklama

Od 16. října 2020 se bývalý fotbalový šíbr Roman Berbr, obviněný z korupce, dívá na svět jen zpoza mříží vyšetřovací vazby. Datum, od nějž bude nadále vyšetřován na svobodě, se dnes přiblížilo. Bude to zřejmě nejpozději 16. ledna.

Článek

Žádostem Romana Berbra a jeho potenciálního spolupachatele Romana Rogoze o propuštění z vazby dnes vyhověl soud. Státní zastupitelství proti tomu podalo stížnost k městskému soudu, takže oba muži nemohou být z vazby propuštěni na svobodu ihned.

Zároveň ovšem platí, že 16. ledna to už budou 3 měsíce od zatčení těchto dvou mužů, potažmo od momentu, kdy bylo rozhodnuto, že budou vyšetřováni ve vazbě. Aby se vyšetřovací vazba mohla prodlužovat i za datum 16. ledna, muselo by státní zastupitelství požádat o prodloužení vazby. A k tomu nedošlo.

Roman Berbr je bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR. Podle textu obvinění se měl v rámci korupční trestné činnosti dopouštět ve značném rozsahu manipulací výsledků fotbalových zápasů, navíc se měl podílet na defraudaci 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Roman Rogoz patřil mezi jeho společníky, podobnou trestnou činnost měl páchat z pozice sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad.

Na oba muže byla vyšetřovací vazba uvalena kvůli tomu, aby na svobodě nemohli ovlivňovat svědky.

Zdá se však, že policie již potřebné důkazy sesbírala a ty, které jí ještě scházejí, si opatří v příštích několika málo dnech.

Seznam Zprávy zjistily, že vyšetřovatelé ještě potřebují vyslechnout několik důležitých svědků. Pak už by nic nemělo bránit tomu, aby byli Berbr a Rogoz propuštěni a nadále vyšetřováni na svobodě.

„Podala jsem do rozhodnutí soudu stížnost, jelikož policejní orgán na následující dny plánuje vyslechnout důležité svědky,“ řekla Seznam Zprávám dozorující státní zástupkyně Daniela Bártíková. Ta pracuje na Vrchním státním zastupitelství v Praze, které řídí Lenka Bradáčová.

Berbr s Rogozem za mřížemi strávili již bezmála tři měsíce. Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých advokátům obviněných však oba muži mlčeli a policistům se je nepodařilo takzvaně „rozezpívat“.

Na rozdíl od bývalého sudího Tomáše Grímma a někdejšího ligového fotbalisty Michala Káníka. Ti podle zákulisních informací přiznali svůj podíl na zmíněné defraudaci 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu. Na základě toho byli z vyšetřovací vazby propuštěni již dříve.

Celkem je v této aféře obviněno 20 osob, povětšinou rozhodčích, kteří měli jít Berbrovi a Rogozovi na ruku zejména při ovlivňování výsledků utkání Slavoje Vyšehrad.

Roman Berbr se už vzdal všech funkcí ve Fotbalové asociaci ČR, stejně tak Roman Rogoz už byl propuštěn z pozice sportovního ředitele pražského klubu.

Reklama

Související témata:

Doporučované