Hlavní obsah

Berlín do vlasti vrátil 14 odmítnutých Afghánců. Byli přepraveni českým letounem

Německo vrací uprchlíky zpět do vlasti, do Afghánistánu vrátilo 14 žadatelů o azyl.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Německo vyhostilo dalších 14 Afghánců, kteří neuspěli s žádostmi o azyl. Letoun s odmítnutými běženci přistál dnes ráno na letišti v afghánské metropoli Kábulu, informovala agentura DPA. Stroj s vypovězenými mladými muži na palubě startoval z letiště Lipsko/Halle.

Článek

Transporty s uprchlíky jsou přitom v samotném Německu kontroverzní záležitostí. V Afghánistánu se znovu vyostřil konflikt mezi vládou a radikálním hnutím Tálibán.

Letoun české společnosti Travel Service s odmítnutými běženci přistál dnes ráno v afghánské metropoli Kábulu, vyplývá z informací německých médií. Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková odmítla poskytování letounů českého dopravce pro účely vyhošťování Afghánců z Německa komentovat.

Na palubě byl i jeden pachatel trestného činu, upřesnil mluvčí saského ministerstva vnitra. V případě ostatních se jednalo o osoby považované německými úřady za nebezpečné.

Šlo o další organizovaný odsun neúspěšných afghánských žadatelů o azyl z Německa. Spolková vláda jich od loňského prosince poslala domů sedmi letadly celkem 128. V polovině září bylo najednou letecky vráceno do Kábulu osm Afghánců, vesměs odsouzených za trestnou činnost.

I dnešní odsun kritizovaly humanitární organizace a v Lipsku se podle agentury DPA konaly protesty. Obhájci lidských práv poukazují na to, že v Afghánistánu je kvůli neustálým útokům islamistického hnutí Tálibán situace životu nebezpečná.

Německo zavedlo přísnější opatření začátkem roku 2016. Týkají se nejen osob, jež jsou považovány za nebezpečné, ale také běženců, kteří nechtějí požádat o azyl v Německu, ale v jiné evropské zemi.

Jen v Kábulu zahynulo minulý týden při útocích nejméně 74 lidí. V celé zemi pak Tálibán a také teroristická organizace Islámský stát zabily během čtyř dnů téměř 250 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil.

Reklama

Doporučované