Hlavní obsah

Mayová připustila, že Británie může požádat o odklad brexitu

Bez dohody Britové na konci měsíce z EU neodejdou, chystá se oznámit Mayová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová odpoledne přislíbila poslancům možnost odkladu brexitu. A to v případě, že Dolní sněmovna neschválí dohodu, kterou už Mayová dojednala.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý poprvé připustila, že Británie může požádat o odklad březnového termínu pro odchod z Evropské unie. Poslancům v parlamentu ale řekla, že vláda Brusel o jednorázový a krátkodobý odklad požádá jen v případě, že zákonodárci při hlasování odmítnou podpořit již vyjednanou dohodu o odchodu z Unie i možnost, že Británie 29. března EU opustí bez jakékoli předchozí dohody.

„Neznamená to, že by premiérka Mayová vyloučila variantu odchodu bez dohody dlouhodobě. Možná k tomu dojde, ale třeba to bude v květnu nebo na podzim,“ přiblížil šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek. Podle něj se k tomuto kroku Mayová odhodlá primárně kvůli tlaku ve vlastní vládě. V ní se objevují další rebelující jedinci a skupiny.

Otevírá se tak cesta k odkladu brexitu, takovou možnost přitom britská premiérka dlouhodobě odmítala. „Nemyslím si, že by změnila názor. Tlak na její osobu je ze všech stran ale takový, že nemá jinou únikovou cestu,“ dodal Hošek.

Sílit začínají také hlasy volající po druhém referendu. Není ale zcela jasné, o čem by britští občané hlasovali, respektive jaké konkrétní možnosti by jim vedení země předložilo. „Jako odpůrce brexitu bych nejásal. I s ohledem na to, že výsledek by nemusel být tak jednoznačný, jak si myslíme. Zároveň by se našlo mnoho Britů, kteří by druhé referendum chápali jako zpochybnění demokracie,“ řekl Hošek.

Podle něj by se tak Britové ptali, zda se bude takové hlasování opakovat donekonečna, dokud se „elitě“ nebude výsledek zamlouvat.

Velká Británie má Evropskou unii opustit přesně za 30 dní.

Reklama

Doporučované