Hlavní obsah

Tvrdý brexit by srazil českou ekonomiku pod dvě procenta, varuje člen bankovní rady

Co se v Británii dělo po odmítnutí dohody s EU o brexitu.Video: Pavel Cyprich, Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Odchod Velké Británie z EU bez dohody, tzv. tvrdý brexit, by mohl snížit růst české ekonomiky až pod dvě procenta. Tvrdý brexit by totiž mohl snížit růst tuzemského hospodářství o 0,7 až 1,4 procentního bodu. Vyplývá to z dnešního vyjádření člena bankovní rady České národní banky Tomáše Holuba na konferenci věnované brexitu.

Článek

Důvodem snížení růstu by byl podle něj především propad poptávky po českých exportech v eurozóně.

ČNB v nové únorové prognóze, která s tvrdým brexitem nepočítá, odhaduje letos růst ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

„Tento scénář vyznívá jako argument pro vyšší úrokové sazby. Je to ale typ nejistoty, kdy je lépe počkat na to, jak se ta věc vyvine, a pak zvážit reakci ze strany měnové politiky,“ uvedl k alternativnímu scénáři Holub. V případě tvrdého brexitu by totiž podle něj protiinflačně působil pokles objemu exportů a ochlazení růstu ekonomiky. Ve prospěch růstu cen by pak působilo oslabení koruny, zavedení cel a přerušení některých globálních výrobních řetězců.

I podle únorových odhadů ministerstva financí by česká ekonomika v případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody v letošním roce stoupla o méně než dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované