Hlavní obsah

Bez frází plus: Radim Vrbata promluvil o největší chybě a vlastní intuici

Hostem úvodního dílu pořadu Bez frází plus je bývalý hokejista a mistr světa Radim Vrbata.Video: Bez frází, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam Zprávy ve spolupráci s projektem Bez frází uvádí nový pořad Bez frází plus. Hostem prvního dílu je spoluzakladatel projektu, hokejový mistr světa s více než tisícovkou startů v NHL, Radim Vrbata.

Článek

Sportovec se ptá sportovce, osobnost osobnosti. Karel Nocar, někdejší tahoun házenkářského nároďáku, si povídá s těmi, kteří stejně jako on sdíleli svůj příběh v rámci projektu Bez frází. Na pohodu a zároveň do hloubky. Tady žádné „tak určitě“ neuslyšíte, tohle jsou rozhovory, které jdou k podstatě.

Víte, jak se cítí hokejista, který v NHL podepíše vysněný kontrakt, ale intuice mu hned po probuzení našeptává, že rozhodovat se jen podle peněz není správné?

Hostem prvního dílu nového pořadu Bez frází plus je bývalý hokejista Radim Vrbata, jeden z nejvýraznějších Čechů v historii NHL. V rozhovoru se otevřeně vrací nejen k největší chybě své kariéry, bez servítků a upřímně mluví také o nelichotivém stavu současného hokeje v České republice.

„Náš hokej je na hraně. Pozice mezi světovou elitou jsme vyklidili a narážíme na to, že nás dohánějí Němci nebo Švýcaři. Něco se musí stát hodně brzo, abychom měli šanci se někdy do špičky vůbec vrátit. Otázkou je, jestli někdo takové změny vůbec chce. Lidé se sice tváří, že chtějí, ale nevím, jestli se pro to něco pořádně dělá. Jsou tací, kterým to vyhovuje. A ti, kterým se to nelíbí, sice za rohem kritizují, ale sami pro zlepšení nic nedělají,“ říká Vrbata.

Radim Vrbata: Profesionál

Přesně si pamatuju, jak jsme volně kroužili ještě před začátkem rozbruslení v tréninkové hale ve Phoenixu. Periferně jsem viděl, jak ke mně jede asistent trenéra Ulf Samuelsson, a říkal jsem si, že se mi chystá vyčíst, jak moc se mi nedaří, co všechno dělám špatně a že moje pozice v sestavě oslábne. Tak jsem na to býval zvyklý z předchozích angažmá. Hlavně, ani bych se tomu nedivil. Hrál jsem hodně a gólů jsem zdaleka neměl tolik, kolik bych býval mít měl.

„Hraješ výborně, Wayne je spokojený, drž to…“

Cože?

Tohle bylo něco, co jsem do té doby snad nikdy v NHL neslyšel. Rozhodně ne v takové situaci, v jaké jsem se nacházel. Byla to přesně slova, jaká jsem potřeboval. V dalších zápasech jsem to tam najednou začal sázet. Tehdy, v tenhle moment, se všechno otočilo správným směrem. Předchozí roky jsem totiž neustále chodil na video rozbory, kde se ukazovaly moje nedostatky, a jednotliví trenéři mi říkali, co nemám dělat nebo co mám dělat jinak.

Wayne Gretzky, nejlepší hokejista historie, který vedl Phoenix Coyotes v době, kdy jsem tam poprvé přišel, měl úplně jiný přístup. Chtěl po mně, ať hraju, jak umím. To on byl člověk, který moji kariéru pomohl zásadním způsobem posunout na úroveň, na níž jsem si sám věřil a již jsem od sebe očekával.

Úryvek z příběhu Bez frází hokejisty Radima Vrbaty.

V NHL Radim Vrbata odehrál šestnáct sezon a více než tisícovku utkání. Je juniorským i dospělým mistrem světa, po skončení aktivní kariéry působil ve vedení extraligového klubu Mladé Boleslavi. Je zároveň jedním ze spoluzakladatelů projektu Bez frází.

Sám prostřednictvím svých příběhů nejprve popsal, díky komu se dostal na vrchol (Měl jsi pravdu, tati – celý příběh čtěte ZDE), i to, jak celý život přistupoval ke své kariéře (Profesionál – celý příběh čtěte ZDE).

Pilotní díl nového pořadu Bez frází plus s Radimem Vrbatou si můžete pustit v hlavním videu tohoto článku.

Reklama

Doporučované