Hlavní obsah

Bez plastových brček a příborů. Evropa chce zakázat výrobky na jedno použití

V Duelu diskutovali Jan Freidinger z hnutí Greenpeace a někdejší europoslanec Petr Mach ze Svobodných.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plastová, nikoliv zelená planeta. Ekologové varují, že plast postupně prostupuje nejenom našimi životy, ale hromadí se v oceánech a čím dál častěji ho nachází i v tělech samotných ryb. Místopředseda Evropské komise nedávno odhadoval, že do roku 2050  bude v oceánech víc plastů než ryb. Komise proto teď bije na poplach a chce prosadit zákaz plastových brček a příborů. Pomůže ale takové opatření? Nebo bude jen pomyslnou plastovou kapkou v moři?

Článek

V pondělním Duelu diskutovali Jan Freidinger z hnutí Greenpeace a někdejší europoslanec Petr Mach ze Svobodných.

Ve snaze lépe chránit životní prostředí a omezit znečištění oceánů Evropská komise na konci května navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí i některých dalších plastových výrobků na jedno použití. Jejich prodej má být zakázán, pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy. Podle prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse by měly členské země i Evropský parlament návrhy projednat přednostně tak, aby byly přijaty ještě před volbami do europarlamentu na jaře příštího roku.

Členské státy budou podle návrhů komise také do roku 2025 povinny zajistit sběr 90 procent jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.

Zákaz se má podle návrhu komise vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z ekologičtějších materiálů.

Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny jen v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě, navrhuje unijní exekutiva.

Produkty jako hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky budou muset mít jasné a standardizované označení s údaji o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich.

Komise trvá na tom, že návrh evropské výrobce nepoškodí. „Naopak, je to pro ně příležitost ujmout se vedení a ukázat cestu s produkty, které bude svět žádat v příštích desetiletích,“ prohlásil před novináři Katainen. Jedna sada pravidel pro celý unijní trh firmám podle něj pomůže v celosvětové konkurenci. Komise předpokládá vznik až 30 000 pracovních míst.

Podle Timmermanse je právě toto základem přístupu komise k dnešnímu návrhu. „Pomůžeme průmyslu vyvinout nové produkty, a jakmile budou k dispozici nové prakticky použitelné alternativy, tak je budeme prosazovat místo těch, které znečišťují životní prostředí, jako třeba právě jednorázové plasty,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované