Hlavní obsah

Bez podpory radnice byty na Žižkově nevzniknou. Můžeme tam postavit kanceláře, říká developer

Bytové věže, které by mohly vzniknout na Žižkově, se ještě mohou mírně změnit, připouští architektka Eva Jiřičná.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V rámci čtvrteční veřejné debaty bude chtít architektka Eva Jiřičná spolu s investorem získat městskou část pro svůj záměr. Bez její podpory projekt nejspíš nevznikne, řekl Seznamu developer Dušan Kunovský z firmy Central Group.

Článek

Původní návrh Evy Jiřičné na přeměnu bývalého areálu Telecomu na Žižkově byl zveřejněn začátkem léta. Slavná architektka na rohu Olšanské ulice a ulice Jana Želivského navrhla mimo jiné tři rozvlněné výškové stavby kulatého půdorysu.

Oproti původnímu záměru by se podle informací Seznamu mohlo změnit několik prvků plánovaných staveb. Na druhou stranu investorovi stavby – developerovi Central Group – dochází trpělivost s přístupem městské části. „Administrativní využití daného prostoru nepotřebuje změnu územního plánu. Možná to tak dopadne,“ řekl Seznamu Dušan Kunovský, který stojí v čele společnosti Central Group.

Klíčový je postoj městské části Praha 3 právě ke změně územního plánu tak, aby prostor namísto pro kanceláře mohl sloužit i pro bytovou výstavbu.

+3

Jasno o tom, jestli bude mít projekt bytové výstavby podporu, by chtěl mít Kunovský zhruba do konce letošního roku. „Kdyby podpora nebyla, projekt nejspíš nevznikne,“ připouští. Firma má přitom data, která mimo jiné ukazují, že dopravní zátěž u bytového pojetí areálu je daleko menší než v případě kanceláří.

Na projektu však developerovi záleží – vnímá ho jako významný milník v historii své firmy. „Nechceme ale vystavět sochu, jde nám o projekt, který ekonomicky vyjde,“ dodává Kunovský.

Intenzivně bílá by mohla být zelenější

Eva Jiřičná na veřejnou debatu přijde s několika možnými změnami. Uvažuje se například o jiných barevných tónech. Původně prezentovaná bíla barva fasády by mohla zůstat jen u nejvyšší ze tří věží, protože tato barva nejlépe splývá s oblohou. Nižší věže by mohly být provedeny ve stříbrné nebo rezavé barvě.

„Není to tak, že když architekt něco udělá, tak to pak zahodí do koše a už se na to nepodívá. Samozřejmě se zabýváme problémy, které nemohly být během soutěže vyřešeny,“ řekla Eva Jiřičná s tím, že problematika věžáků na Žižkově je velmi široká.

Firma Central Group je navíc připravena dát více peněz do ekologie. V současnosti například řeší, jak do balkonů, které věže obklopují ze všech stran, zapracovat vertikální park, který bude automaticky zavlažovaný. Nebrání se ani diskusi o případné výšce věží. „Je ale otázka, jestli by pak nebyl deformovaný tvar a ladnost staveb,“ říká Kunovský. Jak dodává, architektka se obává toho, že snížené stavby budou působit jako pahýly.

Peníze na rozvoj infrastruktury

Aby pro svůj projekt developer získal podporu, nabízí i možnost přepracovat původní smlouvu o spolupráci a také příspěvek pro rozvoj infrastruktury a občanské vybavenosti ve výši 500 korun za metr čtvereční podlažní plochy. Šlo by o částku zhruba 53 milionů korun. „Za byty, kam se kupující nepřihlásí do roka od kolaudace stavby k trvalému pobytu, by byl tento příspěvek dvojnásobný,“ slibuje Dušan Kunovský.

Reklama

Doporučované