Hlavní obsah

Bezkontaktně v Brně platilo jízdenku za první měsíc přes dvě stě tisíc lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Za první měsíc fungování si v Brně koupilo jednorázovou jízdenku do MHD bezkontaktní kartou přímo ve vozidle 205 000 cestujících. Podle vedení podniku zájem předčil očekávání a byl větší, než když se zaváděly sms jízdenky.

Článek

„Těch nyní neubylo, cestující tedy přestali kupovat papírové jízdenky v předprodeji,“ uvedla mluvčí Hana Tomaštíková.

V Brně funguje systém, jehož průkopníkem byla v Česku Ostrava. Lidem stačí bezkontaktní karta, kterou přiloží ve voze k terminálu a automaticky si koupí hodinovou jízdenku za 25 korun. Pokud jedou kratší dobu do 15 minut, musejí přiložit kartu i při výstupu. Systém dělá vyúčtování jednou denně po půlnoci, a pokud jede cestující vícekrát, zaplatí vždy nejvýše cenu jednodenní jízdenky. Žádná papírová jízdenka už se při platbě kartou netiskne. Klasické papírové jízdenky však zatím zůstávají, třeba v Ostravě už je ale zrušili.

Zhruba 90 procent cestujících volilo při nákupu tu nejjednodušší variantu a koupilo si hodinovou či čtvrthodinovou jízdenku, zbylí si na terminálu volili jízdenku na více zón, zlevněnou či pro další spolucestující. Terminál totiž nabízí jak možnost nákupu více jízdenek, tak volbu všech druhů jízdenek pro Jihomoravský kraj.

Podnik se snaží s pomocí zpětné vazby cestujících vylepšovat případné nedostatky. Zároveň vysvětluje, že banky z účtu strhávají peníze reálně až po několika dnech, někdy to trvá i týden.

Systém funguje od července i v regionálních autobusech, kde cestující ohlásí řidiči, kam chce jet, a ten mu v terminálu potřebnou jízdenku vybere. Zatím terminály ještě jízdenky tisknou, ale výhledově už také nebudou potřeba. Revizoři mají čtečku bankovních karet a zjistí tak, k jaké kartě je která jízdenka přiřazená.

Reklama

Doporučované