Hlavní obsah

Bezpečnostní dotazník k Dukovanům připraví tajné služby, oznámil Hamáček

Foto: Jan Mihaliček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany, vytvoří pracovní skupina zastřešená Ministerstvem vnitra. Budou v ní zástupci všech tří tajných služeb.

Článek

Kolem tendru na dostavbu Dukovan je od pátku znovu rušno. Ministerstvo průmyslu oznámilo, že prostřednictvím ČEZ požádá čtyři zájemce o dostavbu jaderného bloku, aby řekli, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) jim chce kvůli tomu zaslat bezpečnostní dotazník. Obavy opozičních poslanců, že se fakticky může jednat o vypsání tendru a že by se příjemci dokumentace mohli dostat k materiálům, které mohou znamenat bezpečnostní riziko, řešila na pondělním ranním jednání Bezpečnostní rada státu.

Na postupu se jednomyslně shodla a přijaté usnesení dnes odpoledne projedná vláda. Do přípravy podkladů se zapojí tajné služby.

„Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán případným zájemcům, zpracuje pracovní skupina, kterou zastřešuje Ministerstvo vnitra. V té skupině budou zástupci všech tajných služeb, to znamená BIS, Úřad pro zahraniční styky a informace a Vojenské zpravodajství. A rovněž tam bude zastoupen Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost plus samozřejmě vládní zmocněnec,“ popsal postup ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Potenciální zájemci, kteří dotazník převezmou, se budou muset zavázat, že jim tím nevznikají jakékoli nároky vůči České republice. Úprava dotazníku podle Hamáčka zabere asi několik týdnů. Počítá se nadále s tím, že tendr vypíše až příští vláda, i s oslovením čtyř zájemců včetně ruského Rosatomu. „Převzetím tohoto dotazníku nevznikají z jejich strany vůči České republice jakékoliv nároky,“ upřesňuje Hamáček.

Z vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu minulý týden vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstat by tak měli čtyři uchazeči – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou plně vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání ministerstva nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. Stanovený termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Účast Rosatomu v tendru je nepřípustná pro koalici Spolu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutí považuje za obcházení bezpečnostních zájmů Česka.

Reklama

Doporučované