Hlavní obsah

Bezpečnostní hrozba, nebo nafouknutá bublina? Aplikace FaceApp dominuje internetu

Foto: faceapp.com

Je aplikace FaceApp bezpečnostní hrozba, nebo nafouknutá bublina?

Reklama

Sociální sítě v posledních dnech zaplavily fotografie vašich přátel, pouze o pár desítek let starší. Aplikaci FaceApp si oblíbily miliony lidí po celém světě. Několik hodin poté, co lidé nasdíleli svoje fotogalerie v telefonech, se objevily první kritické hlasy: aplikace prý pochází z Ruska a ačkoliv jsou její služby zadarmo, lidé „platí” svými daty.

Článek

Do aplikace FaceApp nahraje uživatel svoji fotografii a ta mu skrze různé filtry ukáže, jak bude vypadat v pokročilém věku. Na sociálních sítích spustila lavinu. Avšak rekordně rychle se začaly v médiích, a především na Twitteru, objevovat kritické hlasy. Nejvíce jim vadí fakt, že si aplikace od uživatelů „bere” data. Dalším důležitým argumentem pro ně bylo to, že vývojáři aplikace pocházejí z Ruska.

Americká zpravodajská televize CNN informovala, že se aplikací zabývají i američtí demokraté. Senátor Chuck Schumer chce, aby se na aplikaci podívala i FBI.

„Největší problém je v tom, že aplikace jako FaceApp sbírají data, která nahrávají na vzdálený server. Běžný uživatel nemá šanci zjistit, kam proudí a co se s nimi děje. Ten největší povyk je kvůli původu vývojářů aplikace, protože jsou z Ruska, což je trochu zkreslený pohled daný současnou geopolitikou,” komentuje pro Seznam mediální analytik Filip Rožánek.

Poslechněte si celý rozhovor s mediálním analytikem Filipem Rožánkem.Video: AP, Reuters

Dodává, že podobné problémy však najdeme u spousty jiných aplikací i v jiných zemích. Jmenujme například oblíbené kvízy na sociálních sítích, které uživatele vyplňují, aniž by věděli, odkud pocházejí samotní vývojáři.

Neobvyklé nebezpečí aplikace nepředstavuje

Nedlouho poté, co si aplikaci FaceApp vzali na paškál kritici, snesla se vlna negativních reakcí naopak na ně samotné. Komentáře na amerických zpravodajských serverech jako The Washington Post nebo The New York Times upozorňovaly na nepřiměřenou paniku vyvolanou na sítích.

„Aplikace jako taková nepředstavuje žádné neobvyklé nebezpečí,” vyjádřil se mluvčí Národního ústavu pro kybernetickou bezpečnost Radek Holý. Podle The New York Times aplikaci zkoumali inženýři ze společnosti Google a potvrdili, že jsou obavy z aplikace trochu „nafouknuty”.

Navíc se ukázalo, že lidé obsluhující aplikaci žijí ve Spojených státech amerických. A podle The Washington Post dosud neexistují žádné nitky vedoucí k ruským bezpečnostním službám. Avšak Rožánek i Holý uznávají, že vědět, do jaké země se vaše data dostávají, je důležité. „Obecně se dá rovněž říct, že je u jakékoli aplikace dobré vědět, do jaké země se vaše data dostávají a kde jsou zpracovávána,” říká Holý.

Přestože specialisté volají po zklidnění paniky z šíření osobních dat pomocí FaceApp, přiznávají, že i tato konkrétní aplikace má mezery v oficiálních podmínkách užití. „Spornější pasáž je ta, ve které se mluví o tom, kam data aplikace nahrává. Oni tvrdí, že jsou to úložiště Googlu a Amazonu, ale to nejde nijak ověřit. Nikdo neví, jestli tam není i jiné úložiště. Poté je tam dost výrazná lhůta 48 hodin, kdy tvrdí, že většinu fotografií smažou. Otázkou je, proč většinu a proč je ta lhůta tak dlouhá,” popisuje Rožánek.

Přesně na tutéž pasáž ukazuje i Holý: „Podmínky používání jsou tedy dosti vágní a rozhodně nejsou v souladu s GDPR,” dodává.

Chování FaceApp se od jiných populární platforem neliší

V celé „kauze” je nutné si uvědomit, že FaceApp nevyužívá jiné strategie než jiné světově užívané aplikace. Rožánek připomíná ani ne týden starou zprávu o miliardové pokutě pro internetového giganta Facebook. Dostal ji právě za nelegální užívání osobních dat.

„Nejen Facebook, ale i Instagram, TikTok, to jsou všechno platformy, kde dobrovolně všichni dávají všanc svoje nejniternější údaje, vztahy, zaměstnání, sdílejí vše od své polohy až po domácí mazlíčky a děti. To je mnohem větší platforma, na které se shromažďuje mnohem více věcí, aniž by byl povyk. Ale my tyto platformy využíváme naprosto automaticky,” doplňuje Rožánek.

Přestože se u aplikace FaceApp neobjevily jasné důkazy o zneužití dat, několikátá „kauza” v řadě už značí určitý fenomén. Podobná lavina obrázků a kritiky se snesla například na výzvu, která uživatele sociálních sítí vyzývala k tomu, aby sdíleli své deset let staré fotografie.

„Lidé by si měli uvědomit, co všechno se děje s jejich daty, když si nainstalují kdejakou zábavnou pitominku,” uzavírá Rožánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované