Hlavní obsah

Populární aplikace vás udělá staršími. A také možná předá data ruské vládě

Foto: Shutterstock.com

Ruská aplikace FaceApp může představovat bezpečnostní riziko, myslí si experti.

Reklama

Vidět své já o několik desítek let starší nebo v těle opačného pohlaví láká hromady uživatelů ruské aplikace FaceApp. S použitím populárního online programu na úpravu vzhledu se ale pojí bezpečnostní riziko – není zřejmé, co přesně se s nahranými fotografiemi a daty děje.

Článek

Po sociálních sítích v posledních dnech koluje velké množství fotek uměle zestárnuvších uživatelů. Úpravou vlastních fotografií přes aplikaci FaceApp se baví miliony lidí. Bezpečnostní experty ale znepokojují smluvní podmínky ruské aplikace.

FaceApp umožňuje správcům programu získat „úplný a neodvolatelný“ přístup k osobním datům a fotografiím uživatelů. Úprava tváří se totiž neděje lokálně v telefonech uživatelů, ale obrázky se odesílají ke zpracování na serverech FaceApp. Petrohradská firma podle moskevského rozhlasu tvrdí, že získané informace nikomu nepředává ani neprodává. Fotografie uživatelů, které průběžně shromažďuje, skladuje na vnějších úložištích mimo ruské území a po 48 hodinách údajně maže.

Experti poukazují na fakt, že fotografie mohou být aplikací FaceApp využívány jinak než jen ke změně vzhledu k pobavení uživatele. Podmínky dávají aplikaci také možnost využívat fotografie i k jiným účelům, aniž by původního majitele fotografie musela aplikace informovat. Někteří uživatelé vyjádřili znepokojení nad tím, že má aplikace přístup ke všem fotografiím v telefonu.

Složité licenční podmínky aplikace FaceApp.

V praxi to znamená, že fotografie nahrané do aplikace zpočátku působí soukromě, později ale mohou být bez vědomí majitele využity i pro veřejné účely. Podle Zásad ochrany osobních údajů společnosti je zřejmé, že informace z telefonů uživatelů mohou být následně využité v rámci reklamy nebo pro marketingové účely. Bezpečnostní experti upozorňují i na možnost využití v propagandě nebo fake news.

Ruskou aplikaci, která využívá umělou inteligenci, řešil i americký Kongres. Senátor Chuck Schumer požádal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se na FaceApp blíže podíval – domnívá se, že program ohrožuje národní bezpečnost a právo Američanů na soukromí. Schumer se obává, že získaná data se mohou dostat až do rukou ruských bezpečnostních složek nebo i cizích vlád.

Aplikaci zkusila i populární kapela Jonas Brothers.

Aplikace funguje od roku 2017 a podle zakladatele společnosti Jaroslava Gončarova si FaceApp opatřilo na 80 milionů uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované