Hlavní obsah

Bezplatné testování pokračuje pro děti a lidi vážně nemocné, rozhodla vláda

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Vláda dnes odpoledne jednala o proplácení testů na covid-19. Zdarma budou od 1. září nadále jen pro děti a lidi nemocné, kteří se nemohou očkovat. Plus osoby rozočkované.

Článek

Vláda dnes rozhodla, jak bude v Česku dál fungovat testování na covid-19. Bezplatně testovat se mohou neplnoletí a ti, kterým očkování znemožňuje zdravotní stav. Plus lidé, kteří mají nastartované, ale ještě nedokončené očkování. A to jednou týdně antigenním testem a dvakrát měsíčně PCR testem.

„Zdarma budou také testy ve školách,“ řekl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj vláda také schválila, že pokud budou děti testovány ve škole, budou se moci dokladem o výsledku nebo čestným prohlášením prokázat i jinde, například v kroužcích, ve službách nebo na hromadných akcí. Ve školách jsou naplánovány tři vlny testování na začátku září. Pokud školy použijí PCR testy, bude stačit otestovat děti dvakrát.

Zdarma se testovat podle dnes vládou schváleného dokumentu kromě školáků tedy mohou:

a) osoby do dovršení 18 let věku

b) lidé, kteří se nemohou očkování proti onemocnění covid-19 podrobit pro kontraindikaci; to jsou povinni prokázat lékařskou zprávou obsahující výslovné uvedení informace o tom, že se člověk nemůže ze zdravotních důvodů očkování proti onemocnění covid-19 podrobit

c) osoby očkované proti onemocnění covid-19, a to za těchto podmínek:

1) od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu ke dni, kdy má být na žádost vyšetření provedeno, neuplynula doba 14 dnů

2) v případě dvoudávkového schématu jim dosud nebyla podána druhá dávka očkovací látky a od aplikace první dávky očkovací látky ke dni, kdy má být na žádost vyšetření provedeno, neuplynula doba 4 měsíců

3) od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu ke dni, kdy má být na žádost vyšetření provedeno, neuplynula doba 14 dnů; tuto skutečnost jsou povinny poskytovateli zdravotních nebo sociálních služeb, který provádí vyšetření, prokázat

Pro ostatní budou testy, které jsou určené například pro návštěv kulturních či sportovních akcí, zpoplatněny.

Kolik stojí testy?

V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně. Kolik ale člověk zaplatí, pokud testy přestanou být hrazené?

Za PCR test nejvýš 614 Kč a za odběr 200 Kč a za antigenní test maximálně 201 Kč. Dříve byla cena PCR 1 310 Kč a antigenního testu 351 Kč.

Vláda původně v červenci rozhodla, že se od 1. září nebudou z veřejného zdravotního pojištění hradit preventivní testy na koronavirus, které lidé potřebují například při cestování, pro návštěvu kulturních akcí či restaurací. Výjimku měly mít děti do 12 let, protože pro ně zatím není dostupné očkování. Testy měly být hrazeny také lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, a těm, kteří už s očkováním začali, ale nemají ho dokončené. K prokázání bezinfekčnosti se totiž používá až doba po uplynutí dvou týdnů po druhé dávce nebo po první dávce v případě jednodávkové vakcíny.

Proti rozhodnutí zrušit hrazení preventivních testů se vyslovili zástupci kultury, cestovního ruchu či provozovatelé bazénů. Podle zástupců divadel by to poškodilo kulturní aktivity. Lidé, kteří si platí vstupenky, by nebyli podle nich v žádném případě ochotní hradit si ještě testy. Podle České unie cestovního ruchu by utrpěl turismus i návazné služby. Asociace bazénů a saun ČR odhaduje, že bez možnosti podstoupit preventivní test na koronavirus na náklady zdravotní pojišťovny klesne zájem o služby o 40 až 60 procent.

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková vyslovila nesouhlas s případným ukončením bezplatného testování pro děti a mladistvé. Obrátila se proto na Vojtěcha dopisem. Problém vidí Šimůnková u dětí starších 12 let a mladistvých.

Reklama

Doporučované