Hlavní obsah

Biden chce omezit zbraně, prodeje jdou nahoru

Foto: Shutterstock

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle předpovědí analytiků a makléřů povede zvolení Joea Bidena americkým prezidentem ke zvýšení poptávky po střelných zbraních. Jde o dobrou zprávu také pro Českou zbrojovku, která plánuje expanzi na americký trh.

Článek

„Zvolení prezidenta z Demokratické strany, který slíbil zpřísnění regulací o držení střelných zbraní, s největší pravděpodobností podnítí zvýšení poptávky po zbraních,“ řekl pro server televizní stanice CNN Rommel Dionisio, jednatel makléřské společnosti Aegis Capital.

Bývalý viceprezident Joe Biden dlouhá léta kritizuje výrobce střelných zbraní, které označuje za nepřátele snah Demokratické strany o zavedení přísnějších pravidel pro prodej zbraní veřejnosti. Na webu jeho kampaně stojí slib, že po zvolení prosadí zákaz výroby například kontroverzních útočných pušek typu AR-15.

Rommel Dionisio říká, že strach majitelů zbraní z omezení, která Demokratická strana plánuje, podnítil nárůst prodeje zbraní před volbami. Další nárůst se dá očekávat v následujícím povolebním období.

Pro výrobce zbraní představuje nárůst prodeje další dobrou zprávu v nevídaně úspěšném roce. Za rok 2020 zatím došlo podle statistik FBI k 16,5 milionu takzvaných background checks, během kterých se stručně vyhodnocuje, jestli si zájemce bude moct zbraň koupit.

Překonal se tak předešlý rekord z roku 2016, kdy proběhlo 14,9 milionu background checks. Podle předvolebních průzkumů tehdy měla demokratická kandidátka Hillary Clintonová porazit nynějšího prezidenta Donalda Trumpa, což motivovalo konzervativní Američany k tomu, aby se zásobili střelnými zbraněmi.

Podobné nárůsty prodejů zaznamenal americký trh se zbraněmi také v letech 2008 a 2012, kdy prezidentské volby vyhrál demokrat Barack Obama. Rok 2020 byl pro trh přínosný i z hlediska obav, že pandemie covidu-19 vyvolá občanské nepokoje. Sociální neklid, který vyvolala smrt George Floyda z rukou policie, také přispěl ke zvýšení poptávky po zbraních.

Američtí výrobci zbraní nejsou jediní, pro které je předpověď prodejů příznivá. Česká zbrojovka oznámila v roce 2019 plány na expanzi na americký trh. Aby na expanzi získala peníze, nabídla v letošním září své akcie na pražské burze.

Za získané peníze plánuje České zbrojovka stavbu nové továrny v přístavním městě Little Rock ve státě Arkansas. Společnost, která vznikla v Československu v roce 1936, se chce ucházet o zakázky na ruční palné zbraně pro americkou armádu.

O zbraních v USA rozhodne Senát

Další vývoj prodeje střelných zbraní bude záviset na výsledcích voleb do amerického Senátu. Debaty o vlastnictví střelných zbraní provázejí Spojené státy po celou dobu jejich existence, protože právo na vlastnictví je zapsané v druhém dodatku americké ústavy.

Pro konzervativní Republikánskou stranu je toto právo tradičně nedotknutelné, představuje pro ni jednu ze základních amerických svobod, která umožňuje jedincům osobní ochranu. Příznivci liberálnější Demokratické strany oponují zastaralostí druhého dodatku, který jeho autoři sepisovali v době mušket, a tvrdí, že moderní vojenské zbraně nemají mezi civilisty co dělat.

Reklama

Doporučované