Hlavní obsah

Biden je blíž ke splnění jednoho ze zásadních předvolebních slibů

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americká Sněmovna reprezentantů schválila investiční balík na obnovu ekonomiky zasažené pandemií prosazovaný Joem Bidenem. Plán počítá s investicemi ve výši 2 bilionů dolarů. Návrh teď poputuje do Senátu.

Článek

Demokraté o investičním balíku jednali měsíce. Plán se zaměřuje především na sociální programy a boj s klimatickými změnami. Podle amerických médií se jedná o přelomový úspěch pro Bidena, který z plánů na obnovu americké ekonomiky zasažené pandemií učinil svůj hlavní předvolební slib. V Senátu ale zřejmě návrh prodělá řadu změn kvůli postoji některých umírněných demokratických senátorů.

Sněmovna opatření schválila téměř přesně podle stranických linií, pro hlasovalo 220 zákonodárců a proti 213. O balíku měla dolní kongresová komora hlasovat již ve čtvrtek, lídr republikánské menšiny Kevin McCarthy však využil svého přednostního práva předstoupit před kongresmany a pronesl více než osm a půl hodiny dlouhý projev, který jednání protáhl až do dneška.

Překonal tím dosavadní rekord demokratky Nancy Pelosiové, která v roce 2018 přišla s asi osmihodinovým vystoupením při schvalování republikánské reformy programu veřejného zdravotního pojištění známé jako Obamacare.

Investiční balík v hodnotě 1,85 bilionu dolarů (41,5 bilionu korun) je jednou z největších veřejných investic v USA za poslední desetiletí a významně zasahuje do celé řady programů federální vlády. Investice budou směřovat do veřejné zdravotní péče, vzdělání, na podporu bydlení, rodinné politiky či na boj s klimatickými změnami a financování přechodu na bezemisní ekonomiku. Mimořádné výdaje chce vláda pokrýt stanovením minimální daně pro podniky a zvýšením odvodů pro nejbohatší Američany.

S některými částmi návrhu však dlouhodobě nesouhlasí umírnění demokratičtí senátoři Joe Manchin a Krysten Sinemová, kteří v posledních měsících svou neoblomností srazili rozpočet investičního balíku na polovinu oproti původnímu návrhu a vyřadili z něj rovněž návrh na zvýšení zdanění firem.

Manchin přitom nadále některé části v pátek schváleného návrhu nepodporuje a opatření proto zřejmě v Senátu čeká řada změn, o nichž se podle amerických médií velmi pravděpodobně bude další týdny vyjednávat.

Demokraté mají v horní komoře nejtěsnější možnou většinu, takže tam potřebují hlas každého ze svých spolustraníků. Republikáni s návrhem od začátku nesouhlasí a jednotně jej nepodporují.

Kongres minulý týden schválil další velký investiční balík v hodnotě asi jednoho bilionu dolarů (22,4 bilionu korun) namířený do infrastruktury, který demokraté vyjednali společně s republikány. Toto opatření se přitom na několik měsíců stalo „rukojmím“ při vnitrostranických jednáních demokratů o podobě dnes schváleného balíku.

Páteční hlasování podle médií přinese Bidenovi dočasné vítězství a zřejmě i úlevu, jelikož se nyní nachází zřejmě v nejtěžších chvílích svého prezidentství. V průzkumech mu setrvale klesá podpora veřejnosti zejména kvůli obavám voličů z inflace a stále neutuchající pandemii.

Demokraté se přitom snaží co nejrychleji prosadit svoje politické priority, protože jim v kongresových volbách plánovaných na příští listopad hrozí ztráta kontroly zákonodárného sboru.

Reklama

Doporučované