Hlavní obsah

Biden a Si Ťin-pching si poprvé viděli do tváře. Chtějí zažehnat konflikt

Foto: Profimedia.cz

První jednání, na němž si Joe Biden a Si Ťin-pching vidí do tváře. Od Bidenova nástupu do funkce spolu pouze dvakrát telefonovali.

Reklama

Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v otevřený konflikt, řekl americký prezident Joe Biden svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi na úvod očekávaného virtuálního setkání. Země by měly zintenzivnit spolupráci, uvedl čínský vůdce.

Článek

Od lednového nástupu Bidena do funkce amerického prezidenta je to první jednání, na němž si oba státníci vidí do tváře. Dosud si Biden a Si pouze dvakrát telefonovali. Americký prezident podle agentury AP upřednostňoval osobní setkání, Si však neopustil zemi od počátku pandemie covidu-19.

„Máme jako lídři Číny a Spojených států odpovědnost zajistit, aby soupeření mezi našimi zeměmi nepřerostlo v konflikt, ať už zamýšlený nebo nezamýšlený,“ citovala AP z Bidenova úvodnímu proslovu.

Si podle čínských státních médií na začátku rozhovoru řekl, že obě země by měly více komunikovat, vzájemně se respektovat, snažit se o mírumilovné soužití a dostát své zodpovědnosti na mezinárodní scéně. Bidena v rozhovoru nazval „starým přítelem“.

Jednání se odehrává na pozadí rostoucího napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Mezi sporné body ve vzájemných vztazích patří vojenské hrozby Číny vůči Tchaj-wanu, pokračující obchodní válka, situace ohledně lidských práv v Číně či potlačení demokratického hnutí v Hongkongu. Washington také s velkým znepokojením sleduje rostoucí mocenské ambice Pekingu v Asii. Čína naopak viní USA, že snaží zpomalit její vzestup ve světě, stěžuje si také na rostoucí americký protekcionismus.

Jednání se podle čínských státních médií účastní ministr zahraničí Wang I a vicepremiér Liou Che, který je odpovědný za obchodní vztahy s USA. Na americké straně je rozhovoru přítomen ministr zahraničí Antony Blinken a ministryně financí Janet Yellenová.

Reklama

Doporučované