Hlavní obsah

Bidenův čas se blíží, FBI se bojí vzpoury v Národní gardě

Video: Přípravy před velkým dnem ve Washingtonu.Video: AP

 

Reklama

Za několik desítek hodin budou mít Spojené státy nového prezidenta. A zatímco se Joe Biden připravuje na svou inauguraci, ve Washingtonu DC panuje napjatá atmosféra. I kvůli možnosti útoků a ozbrojených nepokojů.

Článek

Slavnostní uvedení demokrata Joea Bidena do prezidentské funkce bude v mnoha ohledech specifické. Zaprvé se jí odmítl zúčastnit jeden z hlavních aktérů, odcházející prezident Donald Trump. Kvůli koronavirové pandemii půjde také – navzdory zvyklostem – o mnohem komornější akci, jíž se budou moci Američané zúčastnit víceméně jen v on-line prostoru.

Obvykle tato akce hlásí stovky tisíc účastníků. Tentokrát však vstupenku na událost národního rozměru získalo jen tisíc hostů. Opatření však nereagují pouze na koronavirovou nákazu – omezení přicházejí i v době, kdy se mluví o hrozících nepokojích a násilí.

Těch už byla Amerika svědkem na začátku ledna. Násilné protesty příznivců odcházejícího prezidenta Donalda Trumpa, z nichž část vtrhla i do prostor amerického Kongresu, si vyžádaly několik obětí na životech. Americké úřady teď věnují zabezpečení inauguračního aktu i hlavního města Spojených států o to větší pozornost.

Letošní akce bude podle Chucka Hagela, někdejšího republikánského ministra obrany z vlády Baracka Obamy, nejstřeženější inaugurací od dob prezidenta Abrahama Lincolna. Tedy, jak přiblížila arabská televize Al Džazíra, jeho inauguračních slavností v letech 1861 a 1865 – těsně před a těsně po americké občanské válce.

U inaugurace budou podle amerických médií desítky tisíc policistů, činitelů tajných služeb a členů Národní gardy. Ti po zkušenostech z posledních týdnů stráží mimo jiné i Kongres, kde se na dobu určitou i utábořili.

Po metropoli jsou také rozestavěná vojenská vozidla, Bílý dům je obehnaný plotem i ostnatým drátem a centrum města je prakticky uzavřené.

V sobotním rozhovoru pro Al Džazíru se exministr obrany Hagel rozpovídal o tom, co takové nasazení bezpečnostních jednotek a opatření znamená. „Pro Ameriku je to smutný den. Svět bude při pohledu na tohle a události z minulého týdne (nepokoje v Kapitolu) značně pochybovat o tom, jestli je Amerika tak dobrá, jak si myslíme,“ okomentoval Hagel.

Foto: Profimedia.cz

Checkpoint pro vjezd do hlídané části města.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) taktéž oznámil, že prověří všechny členy Národní gardy, kteří byli nasazeni ve Washingtonu DC. A to z obav, že dojde ke vzpouře zevnitř. Úřad to uvedl poté, co v neděli došlo v hlavním městě USA k několika menším protestům krajně pravicových skupin.

„Průběžně v tom procesu pokračujeme, každého jedince, který je v této operaci nasazený, lustrujeme podruhé i potřetí,“ uvedl podle britského listu The Guardian civilní šéf armády Ryan McCarthy.

O víkendu FBI varovala i před tím, že se ozbrojené demonstrace chystají v hlavních městech všech padesáti amerických států, píše zpravodajský web Politico. Kromě Washingtonu DC se tedy připravují i další americká města na potenciální hrozbu.

Z ulic desítek metropolí teď mizí – stejně jako před čtyřmi lety před inaugurací Donalda Trumpa – například poštovní schránky. Americká pošta je podle CNN dočasně odstranila. Jde o bezpečnostní opatření, k němuž společnost přistupuje při plánovaných protestech nebo „jiných událostech s velkými davy“.

Kvůli poplachu, který bezpečnostní jednotky později označily za planý, už musel být v pondělí přerušen i nácvik Bidenovy inaugurace. Šlo o přípravy na schodech vedoucích do Kongresu, jež byly původně v plánu už v neděli.

Policisté vyhlásili podle britské BBC poplach poté, co zahlédli zvětšující se kouř – nakonec ale patřil k požáru příbytku bezdomovců, jenž propukl několik bloků od Kapitolu.

FBI v posledních dnech informovala o kupících se výzvách k ozbrojeným protestům, které sleduje v on-line prostoru. Ukazuje se, že ne vždy jde právě o planý poplach. Například v sobotu zadrželi nedaleko Kapitolu ozbrojeného muže.

Podle americké CNN šlo o člověka z Virginie, který se pokusil projet jedním z kontrolních stanovišť policie, které ve městě vyrostly kvůli inauguraci. Wesley Allen Beeler s sebou měl nabitou zbraň a pět set kusů munice a také zfalšované oprávnění ke vstupu na Bidenovu ceremonii.

Reklama

Doporučované