Hlavní obsah

Bill a Melinda Gatesovi se rozvádějí. Po 27 letech

Foto: Profimedia.cz

Bill a Melinda Gatesovi.

Reklama

aktualizováno •

Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel společnosti Microsoft Bill Gates spolu se svou ženou Melindou v pondělí oznámili, že po 27 letech končí jejich manželství.

Článek

„Po velkém přemítání a práci na našem vztahu jsme se rozhodli ukončit naše manželství,“ uvedli manželé ve svém prohlášení zveřejněném na twitterovém účtu Billa Gatese. „Během více než 27 let jsme vychovali tři úžasné děti a založili nadaci, která funguje po celém světě a pomáhá všem lidem vést zdravé a produktivní životy,“ napsali manželé v prohlášení.

Společnou osobní budoucnost už nevidí. „Už nevěříme, že spolu v další fázi našeho života můžeme růst jako pár. Teprve se začínáme orientovat v tomto novém životě, žádáme o prostor a soukromí pro naši rodinu,“ uvádějí na závěr.

V loňském roce Bill Gates odstoupil z představenstva společnosti Microsoft, připomíná stanice CNBC. Spolu s Melindou Gatesovou začal podle stanice věnovat více času neziskové organizaci Bill and Melinda Gates Foundation, ve které oba manželé působí jako předsedové a správci. Tak to má být podle dostupných informací i po rozvodu.

Nadace, jež vznikla v roce 2000, má podle daňových přiznání aktiva přes 51 miliard dolarů (přes 1,09 bilionu korun). Jedna z nejbohatších charitativních organizací na světě se angažuje také v aktuálním boji s pandemií nemoci covid-19.

Bill a Melinda Gatesovi se seznámili ve společnosti Microsoft. Gatesová ve firmě pracovala jako marketingová manažerka. Vzali se na Havaji v roce 1994. Pár má společně tři děti: 25letou Jennifer, 21letého Roryho a 18letou Phoebe. Nejstarší z dcer včera na svém Instagramu uvedla, že jde „o náročný čas pro celou rodinu“.

Překvapivé oznámení přichází jen necelé dva týdny poté, co se pár virtuálně objevil na akci uspořádané pro zdravotníky bojující s pandemií koronaviru.

Šestapadesátiletá Melinda si už v minulosti několikrát postěžovala, že manželství s Billem je „neuvěřitelně těžké“. Jeden z nejbohatších mužů světa obvykle pracuje až 16 hodin denně a nezbývá mu příliš času na rodinu. „Věřte mi, máme dny, kdy je to v našem manželství tak neuvěřitelně těžké, že se sama sebe ptám, zda to dokážu,“ řekla Gatesová v rozhovoru pro nedělní vydání britského deníku The Times v roce 2019. Interview tehdy vyšlo k příležitosti 25. výročí jejich manželství.

Melinda také v neobvykle otevřeném rozhovoru uvedla, že ani rozhodnutí vzít se nepadlo snadno. Pár údajně strávil týden debatami nad tím, zda bude mít miliardář vůbec čas na rodinu.

Bill Gates vlastní 1,37 % zbývajících akcií společnosti Microsoft v hodnotě více než 26 miliard dolarů, uvádí FactSet.

Oznámení přichází dva roky poté, co Jeff Bezos, generální ředitel společnosti Amazon, uvedl, že se rozvádí s manželkou MacKenzie. Bill Gates a Jeff Bezos patří k nejbohatším lidem světa. Bezos aktuálně drží první příčku díky majetku v hodnotě 181,6 miliardy dolarů (přes 3,8 bilionu korun), Gates je čtvrtým nejbohatším člověkem s majetkem v hodnotě přes 124,2 miliardy dolarů (přes 2,6 bilionu korun). Britský list The Guardian ale připomíná, že Gates by byl mnohem bohatší, kdyby se nezavázal odevzdat před smrtí nejméně polovinu ze svého majetku na charitativní účely.

Reklama

Související témata:

Doporučované