Hlavní obsah

Bill Gates varuje před znečišťováním, které způsobuje průmyslová výroba

Foto: Kuhlmann/MSC/Wikipedia

Bill Gates investoval již přibližně dvě miliardy dolarů do vývoje čistých technologií.

Reklama

Miliardář a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates se dlouhodobě angažuje v boji za změnu klimatu. Největší obavy má ze znečišťování, které způsobuje průmyslová výroba.

Článek

V současné době neexistuje způsob výroby oceli nebo cementu, při němž by nedocházelo k uvolňování emisí a oteplování ovzduší. Podle Billa Gatese se vlády ani investoři nesnaží tento problém vyřešit.

„Je to odvětví, které mě nejvíce trápí,“ řekl Gates agentuře Reuters před vydáním své nové knihy s názvem Jak se vyhnout klimatické katastrofě: Řešení, která máme a průlomy, které potřebujeme.

Gates investoval již přibližně dvě miliardy dolarů do vývoje čistých technologií. Jeho investice však putovaly většinou do výroby a skladování elektřiny.

Zejména výroba levných stavebních materiálů z oceli a cementu představuje zhruba třetinu celosvětových emisí skleníkových plynů. Výroba je tak více znečišťující než odvětví energetiky či dopravy, kterým politici a investoři dávají větší váhu.

Výroba ale bude růst společně s lidskou populací. „Lidé stále potřebují přístřeší, zejména v rozvojových zemích,“ řekl Gates a dodal, že je nepravděpodobné, že lidé přestanou stavět budovy.

Gates má v plánu prosadit další výzkum a inovace na listopadové klimatické konferenci OSN v Glasgow. „Myšlenkou je dostat inovace, včetně výzkumu a vývoje, na pořad jednání… ne jen probírat snadné věci,“ zdůrazňuje Gates.

Co se týče životního prostředí, byl Gates aktivní už dříve, například během konference OSN o změně klimatu v roce 2015 v Paříži. Tam společně s tehdejším prezidentem USA Barackem Obamou, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a indickým premiérem Narendrou Modim pomohl založit celosvětovou iniciativu Mission Innovation, která spojuje vlády a soukromé sektory s cílem řešit změnu klimatu.

„Potřebujeme absolutní souhru a je velmi dobré mít i určitý přesah,“ myslí si Gates. Dodal však, že by měla existovat rozmanitost hledaných řešení. „Právě teď se například vyrábí spousta produktů ze zeleného vodíku. Ale kdo bude řešit ty náročné věci?“

Některé výrobní závody mohou být schopné snížit své emise zapojením do elektrické sítě, která využívá obnovitelnou energii. To ale nevyřeší všechny emise z výroby oceli a cementu, což jsou procesy, které jako vedlejší produkt uvolňují oxid uhličitý.

Gates je přesvědčený, že Spojeným státům nepomohla ani rozdílná energetická politika různých amerických prezidentů. „Tento přístup typu stop-start je pro soukromý sektor příliš riskantní,“ řekl.

Miliardář ve své knize píše, že po letech, co odmítal přijmout výzvy aktivistů, prodal v roce 2019 své podíly v ropných a plynárenských společnostech. Nadace Billa a Melindy Gatesových udělala totéž.

Gates ale nepředpokládal, že prodej povede společnosti k čisté energii. „Nechci těžit z toho, že akcie těchto firem vzrostou, protože nevyvíjíme žádné alternativy s nulovými uhlíkovými emisemi,“ píše ve své knize Gates, který by se cítil špatně, kdyby díky těmto podnikům profitoval.

Reklama

Doporučované