Hlavní obsah

Bílý dům vydal opatření k dohodě DACA, Trump další jednání podmiňuje zdí a náborem úředníků

O zrušeném programu DACA pro dětské uprchlíky je Trump ochoten jednat, začne-li stavba zdi na hranici s Mexikem.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Donald Trump zrušil Obamovu ochranu dětských uprchlíků. Program DACA má skončit v březnu. Trump je ochoten se o jeho náhradě bavit jen výměnou za hraniční zeď a nábor nových imigračních úředníků.

Článek

Americký prezident Donald Trump chce dále zpřísňovat imigrační politiku. Bílý dům poslal Kongresu seznam požadavků, kterými Trump podmiňuje jednání o programu DACA. Ten umožňuje legalizovat pobyt migrantů žijících v USA od dětství a Trump se ho rozhodl zrušit. Výměnou za případné jednání o nezrušení programu DACA Trump od Kongresu požaduje financování stavby zdi na hranicích s Mexikem, 10 000 nových imigračních úředníků, 1000 právníků, 350 soudců a tři stovky státních prokurátorů. Dále Trump požaduje zakázat imigrantům přivádět do Spojených států členy rozšířené rodiny a chce také penalizaci takzvaných azylových měst, která vzdorují jeho snaze o zastavení ilegální imigrace. Zabránit ilegálním imigrantům získat práci chce Trump pomocí internetové databáze.

„Tyto priority jsou nezbytné pro zmírnění právních a ekonomických důsledků udělení statusu příjemcům DACA,” uvedl v rozhovoru s novináři legislativní ředitel Bílého domu Marc Short. „Naplňují slib prezidenta o postoupení imigrační reformy,” dodal Short.

Prezident Donald Trump oznámil, že ukončí program DACA z dob Obamovy vlády, který chrání mladé neregistrované přistěhovalce přivedené do USA v době jejich nezletilosti.

Program „Obama dreamer” chránil téměř 800 tisíc přistěhovalců a byl spuštěn v roce 2012. Plánované ukončení programu v březnu by tak znamenalo okamžitou deportaci všech jeho účastníků.

Reklama

Doporučované