Hlavní obsah

Blaník nad hlavami návštěvníků i rekordní počet vystavovatelů. V Brně začne největší veletrh

Na brněnské výstaviště míří nejvíc vystavovatelů za posledních deset let.Video: Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Pocta československé historii, nejnovější trendy průmyslu a digitalizace. I tak lze shrnout šedesátý Mezinárodní strojírenský veletrh, který na brněnském výstavišti začíná v pondělí. Organizátoři dolaďují poslední detaily, na stropě už visí letadlo Blaník, připravená je i nadživotní socha Tomáše Garrigua Masaryka, kterou na veletrhu dotvoří robot.

Článek

Na brněnském výstavišti ožívá československá průmyslová historie. Díky Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu a jeho doprovodným akcím si návštěvníci užijí třeba vůz Tatra 787, v němž cestovatelé Zikmund s Hanzelkou procestovali svět. Pokračují oslavy stoletého výročí vzniku společného státu, pro veletrh jde o jubilejní 60. ročník. I proto bude jedním z hlavních veletržních taháků výstava 100ries, která lidem přiblíží příběhy stovky československých průmyslových legend. Návštěvníci pavilonu A1 tak zjistí, co všechno stálo za hodinkami Prim, motocyklem Jawa 350 nebo větroněm L-13 Blaník, který bude podobně jako při prvním veletrhu zavěšen u stropu pavilonu. Více než polovinu exponátů lidé objeví virtuálně s pomocí telefonů či tabletů.

Před pavilonem zase bude stát jeden z jedenácti unikátů celého festivalu – motorový vůz Stříbrný šíp, který měl na kolejích konkurovat Slovenské strele a existuje pouze jediný vyrobený exemplář. „Všechno jsou to modely, které na světě vícekrát nenajdete, nebo jsou jiným způsobem výjimečné,“ přiblížil tiskový mluvčí veletrhů Jiří Smetana.

Stříbrný šíp na výstaviště přijede rovnou z Prahy vlečkou přes Poříčí a centrum města. Návštěvníci mohou obdivovat vůbec první vyrobený vůz Škoda 743 Garde kupé, která je rovněž prvním osobním automobilem, jenž sjel z továrních linek na Slovensku.

Veletrhy se na počátku října mají stát centrem pozornosti, jako na jejich počátcích před devadesáti lety. „Strojírenský veletrh byl pro poválečné Brno důležitý impulz. Otevíral město i na západ, rozvíjely se turistika a služby. K tomu se chceme vrátit, chceme, aby byl veletrh ve městě cítit,“ řekl Petr Staněk, radní za ANO a místopředseda představenstva veletrhů.

Pomoci k tomu mají reklamní poutače, které jsou umístěné po celém městě, či akce Brno Fair City, díky níž mohou účastníci veletrhu čerpat slevy v muzeích, barech či hromadné dopravě. Interaktivnějšími se mají stát i samotné veletrhy. Návštěvníci například uvidí monstrózní stroje přímo při výrobě, spolupráci robotů a lidských protějšků nebo aplikaci Průmyslu 4.0 v praxi. Stejně jako v loňském roce budou pro veřejnost pořádány i tematické prohlídky.

Speciální robot při veletrhu vytvoří sochu Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti, která vychází z původní podoby z roku 1928. Ta by v prostorách výstaviště měla zůstat i po skončení akce.

Zájem o veletrh je velký i z pohledu vystavovatelů. Přijede 1650 firem ze 32 zemí, což z letošního strojírenského veletrhu dělá nejžádanější ročník desetiletí. „Vyprodáno bylo už na jaře. Vystavující obsadí  všechny kryté plochy,“ upřesnil ředitel Veletrhů Brno Jiří Kruliš. Téměř polovina vystavovatelů přijede ze zahraničí, nejvíce ze sousedního Německa a Slovenska.

Čelní čeští a slovenští politici se sejdou se zástupci skoro pětistovky nejvýznamnějších firem i svazy průmyslu obou zemí. Na sněmu budou jednat o modernizaci a budoucnosti zejména českého průmyslu. „Společným cílem je dostat Českou republiku mezi dvacet nejvyspělejších zemí na světě,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Mezinárodní strojírenský veletrh začne 1. října v 11 hodin a potrvá do 5. října. Vstupenky se dají koupit buď na místě za 270 korun, nebo přes internet či mobilní aplikaci za 220 korun. Snížené vstupné pro děti, studenty a seniory stojí taktéž 220 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované