Hlavní obsah

Rozvolňovat můžeme koncem dubna, naznačil Blatný

Foto: ČTK

Jan Blatný: „S určitými omezeními musíme počítat ještě další měsíce.“

Reklama

Opatření, která mají bránit šíření koronaviru, se Češi ještě dlouho nezbaví. Ministr zdravotnictví však už naznačil možné první rozvolnění. Dočkat bychom se ho mohli na konci dubna. Záležet bude na počtech lidí v nemocnicích.

Článek

K postupnému rozvolňování nejpřísnějších opatření by mohlo dojít na konci dubna. Tehdy by v nemocnicích mohlo být kolem tří tisíc lidí, z toho zhruba pět set pacientů na jednotkách intenzivní péče. Tato čísla Ministerstvo zdravotnictví považuje za metu, jíž chce aktuálně v boji s epidemií dosáhnout.

Na počtech lidí v nemocnicích bude záviset například i návrat dětí do škol. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jej dnes po jednání vlády označil za prioritu. S určitými omezeními však podle něj Češi mají počítat ještě další měsíce.

„Doba, kdy bude hospitalizovaných mezi dvěma a třemi tisíci, je čas, kdy se konečně začneme starat o ostatní nemocné, nejen pacienty s covidem. Nebudu říkat, co se kdy stane. Jen tolik, že první, co se změní, bude návrat dětí do škol. Chci, aby to bylo dříve než třeba otevření obchodů a služeb,“ řekl Blatný. Ve svých předpovědích prý vychází z modelů, které se i v minulosti potvrdily.

Vláda na dnešním zasedání rozhodla, že Poslaneckou sněmovnu požádá o dalších 30 dnů nouzového stavu. Stávající platí do 28. března. S nouzovým stavem se pojí například možnost omezení pohybu lidí po Česku, které si ministři pochvalují coby účinné opatření.

Rádi by proto zákaz cestování mezi okresy udrželi i nadále. „Je evidentní, že se situace nejvíc zlepšila v okresech, kde jsme uzávěru uplatnili jako první,“ upozornil ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Díky lockdownům nejvíc postižených okresů se podle něj vlna nákazy, jež postupovala od západu Čech, dostala na Moravu a do Slezska později a s menší intenzitou.

Ministři zdravotnictví i vnitra by proto uzavřené okresy rádi udrželi minimálně do Velikonoc. Svátky jsou totiž díky rodinným návštěvám spjaté s větším pohybem lidí, což by podle vlády mohlo epidemickou situaci zhoršit. S nadsázkou řečeno, jediné, o co nakonec lidé o Velikonocích nepřijdou, jsou pomlázky. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) totiž potvrdil, že velikonoční zboží bude možné prodávat například v obchodech s drogerií.

Ministr vnitra Hamáček pak dodal, že pokud by se epidemie vyvíjela velice dobře, nebude mít vláda problém nouzový stav ukončit dřív. A dál potom postupovat podle pandemického zákona vytvořeného speciálně pro epidemii nemoci covid-19.

Pokračující uzávěra okresů tedy bude i nadále zátěží pro policisty či vojáky. Policisté však nově dostanou i další úkol – budou kontrolovat, zda lidé dodržují karanténu a izolaci. Ústřední krizový štáb rozhodl, že seznamy lidí, na něž byla karanténa uvalena, budou s policisty sdílet hygienické stanice.

„Policisté budou vykonávat intenzivní kontroly. Věřím, že drtivá většina lidí to bude respektovat,“ upozornil Hamáček. Lidé, které policisté nezastihnou na místě, které nahlásili, že v něm budou trávit karanténu, budou předáni do správního řízení. „Pokud bude nemocný člověk chycen venku, pak je třeba zopakovat, že šíření nakažlivé nemoci je trestný čin,“ dodal Hamáček.

Ministr Havlíček se ještě vrátil k testování ve firmách, které vláda nařídila koncem minulého měsíce. Podle Havlíčka přináší záchyt dvou až tří tisíc nakažených denně. I proto kabinet rozhodl, že se povinnost rozšíří na další podniky.

Doposud testují pouze státní instituce a firmy, které mají nad 10 zaměstnanců. Nově se do testování zapojí i nejmenší firmy včetně samostatně pracujících OSVČ a také neziskové organizace a jejich pracovníci. „V současné době testujeme 2,8 milionu obyvatel prostřednictvím testování ve firmách a na úřadech. Přiřazením dalšího segmentu otestujeme dalších 1,1 milionu pracovníků, zaměstnanců nebo podnikatelů. Všichni aktivní lidé, kteří nejsou na home office, by měli být otestováni,“ vypočítal Havlíček. Řada OSVČ se již podle jeho informací testovala dobrovolně.

Testování zatím pokračuje na týdenní bázi, na jeho zintenzivnění – tedy dva testy na zaměstnance každý týden – se zatím vláda neshodla.

Reklama

Doporučované