Hlavní obsah

Testování ve firmách je efektivní, tvrdí MeSES. Navrhuje ale změny

Foto: Profimedia.cz

Epidemiolog Petr Smejkal stojí v čele skupiny, která vládě radí s pandemií covidu-19.

Reklama

Poměr cena–výkon je velmi dobrý. Přesto má testování ve firmách také řadu problémů, připouští skupina poradců vlády v čele s epidemiologem Petrem Smejkalem.

Článek

Testování ve firmách je i přes všechny problémy a nedostatky velmi efektivním nástrojem proti covidu-19. Uvedla to nově zřízená Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), která radí vládě v otázkách spojených s epidemií covidu-19. Testování čelí kritice kvůli malému záchytu nakažených a problémům s falešně pozitivními testy.

„Podíl osob s prokázanou nákazou v jednom okamžiku, například 1 %, v žádném případě není nízký a neukazuje, že výskyt nákazy v daném prostředí je malý. Pokud se takto šíří nákaza v celé zemi, odpovídalo by to v každou chvíli přes 100 tisíc nakažených, a přírůstkům nákaz přes 10 tisíc případů za den,“ uvedla odborná skupina.

Testování ve firmách má proto podle vedoucího MeSES, epidemiologa Petra Smejkala, velký význam.

„Považujeme za zásadní v tomto testování pokračovat. Má jednoznačně pozitivní vliv na omezení šíření viru v populaci.“

Plošné testování má výhodný poměr cena/výkon, říká další člen skupiny, akademik Jan Kulveit.

„Jako jednoduché měřítko, co je efektivní a co méně, si můžete sami spočítat, kolik stojí odhalit a izolovat jednoho nakaženého pomocí testů a kolik stojí stejné omezení přenosu nákazy pomocí plošných opatření. Pokud by se podařilo odhalit jen 0,5 % nakažených, a test stál 100 Kč, vyjdou náklady na odhalení jednoho nakaženého na 20 tisíc Kč. I s náklady na nemocenskou a izolaci jsou to v průměru desítky tisíc korun. Oproti tomu když si spočítáte náklady plošných opatření, tak nás stejný výsledek stojí spíše vysoké stovky tisíc až miliony korun,“ tvrdí výzkumník z Oxfordské univerzity.

MeSES ale připouští, že by se testování ve firmách mělo zefektivnit. Antigenní testy odhalí nákazu pouze v krátkém časovém úseku, kdy je nakažený člověk nejvíce infekční. Testovat by se proto mělo nejméně dvakrát týdně, případně nahradit antigenní metodu PCR, a to s pravidelností jednoho testu za 7–10 dní.

„Věříme, že firmy by ocenily flexibilnější možnosti testování, díky kterým by mohly minimalizovat omezení, která jim povinnost testování vytváří,“ říká další člen MeSES, ekonom Štěpán Jurajda z CERGE-EI.

Vědci upozorňují i na to, že v kvalitě antigenních testů od jednotlivých firem jsou velké rozdíly. Skupina doporučuje, aby firmy pro plošné testování zaměstnanců používaly pouze testy s nezávisle laboratorně ověřenou citlivostí. Další problém způsobuje nekvalitní odběr vzorku a jeho vyhodnocení, s tím by zase měl pomoct proškolený personál. Další možností je přístrojové vyhodnocení testů, říká viroložka Ruth Tachezy.

„Proužek indikující pozitivitu na antigenním testu covid-19 se někdy zabarví jen velmi slabě. I takový výsledek je ale třeba brát jako pozitivní. Testy často nejsou dost citlivé na to, aby se pozitivní výsledek projevil jako jasný tmavý proužek,“ upozornila Tachezy.

Potvrzovací test před potvrzovacím testem

Vedoucí odborné skupiny Smejkal připouští, že testování ve firmách není samospásné. V neděli uvedl, že skupina doporučí vládě několikadenní zastavení průmyslu v období kolem Velikonoc.

MeSES už také minulý týden doporučila, aby stát do konce měsíce března zkontroloval postup při testování alespoň v největších firmách, které provádějí v součtu alespoň 1 % testů.

Konkrétní podobu testování ve firmách kritizují i další odborníci. Jindřich Vobořil, ředitel neziskové organizace Podané ruce, například upozorňuje na to, že kvalitní testy mají odpovídající cenu, zatímco stát proplácí z každého testu pouze fixních 60 korun. Podané ruce nakupují testy z Jižní Koreje v ceně 170 korun za kus. Podle Vobořila mají garantovanou senzitivitu 91 procent a v praxi ještě o něco vyšší.

„Máme ozkoušené různé testy, některé jsou opravdu mizerné a rozdíl v senzitivitě je až padesátiprocentní,“ popsal pro Seznam Zprávy Vobořil.

Tvůrce Národní strategie testování Marián Hajdúch souhlasí s tím, že by se mělo testovat dvakrát týdně, navíc by ale každý pozitivní test potvrdil ještě jedním antigenním testem předtím, než pozitivně testovaný pracovník zamíří na potvrzovací PCR test.

Chybovost by se tím výrazně snížila, s potvrzovacím PCR testem se ovšem váže další problém, a to vyřazení pracovníka do chvíle, než se k testování kvalitnější metodou vůbec dostane. A to trvá často několik dní, v extrémních případech i více než týden.

Povinnost testovat zaměstnance vláda firmám a úřadům postupně podle velikosti ukládala od začátku března. V pondělí má vláda zvážit kratší interval mezi testy, buď dvakrát za týden, nebo jednou za pět dní, a povinnost testování i pro nejmenší podniky do deseti zaměstnanců nebo živnostníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované