Hlavní obsah

Konec plošných opatření? Od toho jsme zatím poměrně daleko, řekl Blatný

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) došlo přes víkend k zastavení poklesu v rámci epidemické situace. Od středy je patrný nárůst.

Článek

O aktuální situaci mluvil ministr Blatný před poslanci sněmovního zdravotnického výboru. Upozornil, že se opětovný nárůst případů zatím nepromítá do stavu kapacit nemocničních lůžek, i tam se ale čísla mohou brzy změnit kvůli obvyklému časovému odstupu od diagnózy k hospitalizaci.

„Během týdne může být vše jinak,“ řekl ministr a dodal, že právě rychle se měnící dynamika epidemie a možný dopad na nemocnice je jedním z hlavních důvodů k dalšímu prodloužení nouzového stavu.

„Regulovat tento stav bude potřeba ještě delší dobu. Jediným způsobem, jak se dostat ze začarovaného kruhu, bude vakcína,“ míní Blatný.

Později ve sněmovně upřesnil, že potřeba všech opatření a s nimi spojeného nouzového stavu skončí ve chvíli, kdy bude 3500 nově nakažených týdně. „To je zhruba 500 za den. Tehdy se nejedná o komunitní šíření a není potřeba plošných opatření. Jsme od toho zatím poměrně daleko,“ řekl ministr poslancům, které požádal o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů.

Nových případů covidu-19 bylo v úterý 5848, což je nejvíc za 14 dní. Laboratoře provedly téměř 22 800 testů a pozitivní výsledek mělo 25,65 procenta z nich, což je nejvyšší podíl od poloviny listopadu.

Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Čtvrtý den je tak nad hranicí mezi třetím a čtvrtým stupněm pohotovosti, v Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá. V pondělí pouze vláda zareagovala několika dílčími omezeními, například zkrátila otevírací dobu restaurací a hospod na 20. hodinu nebo zakázala pití alkoholu na veřejnosti.

Foto: ÚZIS/MZČR

Pokles nově diagnostikovaných případů nového koronaviru se v Česku zastavil.

R = 1,09

Varovně přitom působí i nárůst reprodukčního čísla R, které značí rychlost šíření epidemie a udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho infikovaného.

Nyní je téměř 1,09, zatímco k neděli bylo 1,02 a den poté stouplo na 1,05. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nicméně není víkendový nárůst hodnot odrazem čtvrtečního rozvolnění opatření.

„Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,“ uvedl Dušek. Číslo R podle něj bude stoupat kvůli zvýšené mobilitě a počtu kontaktů mezi lidmi.

„Dodržování opatření může způsobit až 50procentní redukci viru. Se vší pokorou k přírodě bychom to všichni měli dodržovat. Šanci pomoci mají také antigenní testy,“ řekl Ladislav Dušek.

Foto: ÚZIS/MZČR

Podíl pozitivních testů na celkovém objemu klesá, ale zůstává nad 20 procenty. Bezpečný poměr by se pohyboval pod 10.

Pozitivním faktem je, že celkový počet hospitalizovaných dlouhodobě klesá na aktuální hodnotu menší než 4400 (přibližně o 700 za týden). Poklesl také počet pacientů vyžadujících intenzivní péči, a to z původních zhruba 1 200 na méně než 700. Vývoj počtu hospitalizací tak stále odpovídá brždění epidemie a jde podle R 0,9.

Háček je však v tom, že jde o zpětný ukazatel - vývoj hospitalizací je o sedm až deset dní opožděn za populačním vývojem, k většině hospitalizací dochází do 10 dnů od data diagnózy. Proto je podle ředitele Duška další vývoj stále potenciálně rizikový a rovnováha nejistá.

Foto: ÚZIS/MZČR

Model zpomalování šíření epidemie v listopadu a prosinci 2020

Reklama

Doporučované