Hlavní obsah

Blatný končí, akce Sputnik začíná. Politici glosují odchod ministra

Foto: vláda.cz

Jan Blatný skončil ve funkci ministra zdravotnictví.

Reklama

Konec Jana Blatného ve funkci ministra zdravotnictví kritizují politici napříč sněmovním spektrem. Vadí jim zejména způsob, jakým byl odvolán, a obávají se uvolnění cesty ruské vakcíně.

Článek

Výměna Blatného za Sputnik. Tak reaguje většina opozičních politiků na odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a jeho nahrazení šéfem vinohradské fakultní nemocnice Petrem Arenbergerem.

Změnu na postu ministra nechápou ani někteří poslanci z řad koalice. Podivil se nad tím třeba místopředseda zdravotního výboru a lékař Jiří Běhounek (ČSSD). „Děje se to v době, kdy už to začalo mít systém, švunk a pokles a jednotlivé kroky do sebe začaly z mého pohledu zapadat. Já osobně bych to neudělal,“ řekl Běhounek novinářům.

Dodal, že přepřahat v této situaci podle něj není úplně šťastné a že na otázky ohledně výměny by měl odpovídat premiér Andrej Babiš (ANO). „Máme čtvrtého ministra během pandemie během jednoho roku,“ upozornil a dodal, že z hlediska personální politiky však nemá sociální demokracie do rozhodnutí hnutí ANO co mluvit, neboť strany si své ministry řeší po své ose.

Fotky: 160 ministerských dní Jana Blatného

+11

Běhounek byl v minulých týdnech jedním z těch, o jejichž možném nástupu na ministerstvo zdravotnictví se hovořilo. „Já jsem věděl, že ministrem nebudu, protože jsem tu spekulaci za posledních 10 let zažil už pětkrát a nikdy jsem se ministrem nestal,“ uvedl a dodal, že ministrem zdravotnictví by nemohl být i proto, že má vyhraněné názory a jednoznačné postupy, což v politickém turbulentním prostředí není mnohými vnímáno jako přijatelný postoj. „Já jsem do médií říkal, že bych tu epidemii řídil a nenechal si do toho mluvit.“

Babišovo rozhodnutí zkritizoval také komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Na resortu zdravotnictví se šéfové střídají jak apoštolové na orloji. Důkaz převahy politikaření nad kompetencí,“ napsal na Twitteru.

„Ministr Blatný končí, akce Sputnik začíná,“ glosoval výměnu poslanec ODS Martin Kupka.

Souvislost v odvolání Blatného s ruskou vakcínou vidí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Pan Blatný dobře věděl, kdo je premiérem. Přesto do takové vlády vstoupil. Není však odvolán za své přešlapy. Je odvolán, protože nechtěl hrát loutkové proruské představení inscenované Hradem. Nový ministr zdravotnictví už o Sputniku otevřeně mluví a o to jde na prvním místě,“ reagovala na nástupce Blatného, který k ruské vakcíně projevil v minulosti větší vstřícnost.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka zkritizoval premiéra Babiše za způsob, jakým Blatného odvolal. „Asi jsem staromódní, ale přišlo by mi lidsky normální, kdyby včera premiér především ministrům, kterých se to týká, řekl: Budete zítra odvoláni, díky za vaši práci, důvody odvolání neumím moc vysvětlit, tak sorry jako. Alespoň sociálně lidské minimum, ale ani toho není schopen,“ uvedl.

Pro korektnost dodejme, že premiér s Blatným v úterý večer osobně mluvil a o odvolání ho informoval. Předtím na tiskové konferenci po vládě ale ministr tvrdil, že o ničem zatím neví.

„Způsob odvolání ministra Blatného ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází. K ministru Blatnému jsem měl řadu výhrad, pokud jsou ale důvodem jeho odvolání jeho výhrady k vakcinaci Sputnikem V, je to skandální,“ podotkl šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala.

Způsob odvolání Blatného glosovala i poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová. „Jsem tak… zkušená, že si pamatuji doby, kdy se ministři neodvolávali na sociálních sítích. A taky doby, kdy odvolání ministrů premiéři sami vysvětlovali na tiskových konferencích,“ uvedla.

Reklama

Doporučované