Hlavní obsah

Klinické zkoušení Sputniku si v Česku dovedu představit, řekl nový ministr

Prezident Zeman jmenoval Petra Arenbergera ministrem na návrh premiéra Babiše.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ředitel vinohradské nemocnice střídá ve funkci Jana Blatného. Po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a právě Blatném je už čtvrtým ministrem za ANO, který se bude potýkat s epidemií covidu-19.

Článek

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě oficiálně jmenoval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Dosavadní ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tak vystřídal v úřadě Jana Blatného.

Zeman mu poblahopřál ke jmenování, ale okamžitě přidal apel, který je možným vysvětlením, proč vůbec k výměně v čele resortu došlo. Blatný to bez dalších detailů označil za „politické rozhodnutí“, premiér krok zatím neodůvodnil.

Zeman v proslovu k Arenbergerovi vyzval k používání všech dostupných vakcín proti covidu-19, tedy včetně těch bez schválení Evropské lékové agentury (EMA).

Premiér ale při uvádění Arenbergera později odpoledne prohlásil, že výměna v čele resortu „není o Sputniku“. „Chci zdůraznit, že to není o Sputniku, protože tady jsou nějaké teorie a pan prezident o něm zase mluvil. Ale není to o Sputniku. Sputnik je schvalován na úrovni EMA a my budeme čekat na její rozhodnutí,“ tvrdí premiér.

Priority nového ministra zdravotnictví

- informace o zdravotnictví přímo od zdroje a vyvracení fake news

- dodávky registrovaných vakcín v co největším objemu, kapacita pro očkování 140 tisíc lidí denně

- dostupné monoklonální protilátky pro léčbu v raném stadiu covidu-19

- obezřetné rozvolňování, aby nedošlo ke zvrácení příznivého trendu

- obnovení plánovaných zdravotních výkonů

- financování zdravotnictví, včetně zdrojů mimo zdravotní pojištění

- prevence onkologických onemocnění

Arenberger po uvedení do úřadu řekl, že si dovede testování neschválené vakcíny v nějaké podobě v Česku představit. „Já si myslím, že hlavní je dostat sem schválené vakcíny. Na druhou stranu, když bude nějaká příležitost v horizontu klinického zkoušení léku, tedy standardní postup, který je respektován evropskými úřady, tak je to možné. Ale je to předčasné,“ prohlásil ministr. V tomto duchu se vyjádřil už dříve.

Uvádění nového ministra Petra Arenbergera do úřadu.Video: ČTK

Prezident od Arenbergera čeká právě vstřícnější přístup k dosud v EU neschváleným vakcínám.

„Nejdůležitějším, i když ne jediným, nástrojem v tomto boji je očkování. Každý z nás by proto měl usilovat o to, aby u nás bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér a i já jsem se obrátil dopisy na izraelského, ruského a čínského prezidenta s žádostí o dodávky vakcín,“ řekl Zeman nastupujícímu ministrovi.

„Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní, ale bohužel váš předchůdce a ředitelka SÚKL tento proces blokovali. Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluzodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají. Jenom za dnešek jich bylo asi 150. Vím, že vakcínu Sputnik teď kupuje Německo nebo Rakousko, maďarský premiér se nechá naočkovat čínskou vakcínou. Takže ideologická hysterie, kterou pozorujeme u opozičních politiků nebo hloupých novinářů, je bezpředmětná. Přeji vám, abyste se touto hysterií nenechal ovlivnit,“ dodal Zeman.

Německá vláda dnes popřela, že by objednala ruskou vakcínu. Rakousko o dodávce Sputniku V podle veřejně dostupných zdrojů zatím pouze jedná:

Arenberger je ke Sputniku smířlivější než Blatný

Prezident odvolal Blatného dnes dopoledne na základě návrhu premiéra Andreje Babiše.

Blatný byl podle premiéra pracovitý ministr, ale neshodli se na dalším postupu v řešení covidové pandemie a také je podle Babiše ministerstvo personálně destabilizované, což je potřeba řešit.

Prezident předtím řekl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Zeman požadoval odchod Blatného z čela zdravotnictví kvůli jeho postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Blatný několikrát odmítl nakoupit jakoukoliv vakcínu bez schválení Evropské lékové agentury a očkovat jí v České republice. Arenberger se k ruské vakcíně vyjádřil smířlivěji.

„Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ řekl nedávno Arenberger pro server Novinky.cz.

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Blatný se na svém odchodu z funkce vyhnul přímému dotazu, zda končí kvůli nekompromisnímu postoji k neschválené vakcíně. Naopak vyzval k respektování vlády a nového ministra.

„Jaké já mám pocity, to skutečně není vůbec relevantní. Já jen řeknu, co jsem říkal celou dobu a řekl jsem to i před chvílí. Já bych rád nesmírně všechny požádal o to, aby respektovali i nadále v této složité situaci vládu a ministerstvo, ať už bude v jeho čele kdokoliv. Teď to potřebujeme, jsme sice z nejhoršího venku, ale pořád je to složitá situace. Proto prosím ode mě nečekejte žádné negativní komentáře k vládě, jednotlivým rezortům nebo prezidentovi republiky,“ řekl ráno Blatný po oznámení, že ve funkci končí.

Po odvolání ministra Blatného skončila na pozici národní koordinátorky pro očkování i Kateřina Baťhová. Jako důvod pro Seznam Zprávy uvedla právě ministrův nedobrovolný konec ve funkci.

Aktualizace: Doplnili jsme, že Německo ani Rakousko nemají dosud objednané vakcíny Sputnik, jak v projevu uvedl prezident Miloš Zeman.

Fotky: 160 ministerských dní Jana Blatného

+11

Reklama

Doporučované