Hlavní obsah

Německo kupuje Sputnik V, řekl Zeman. Tamní vláda to popřela

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident vyzval k očkování ruskou vakcínou během jmenování Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví.

Reklama

Prezident Miloš Zeman při jmenování nového ministra zdravotnictví řekl, že Německo a Rakousko nakupují ruskou vakcínu Sputnik V i bez schválení Evropské lékové agentury (EMA). V případě ani jedné země to ale není pravda.

Článek

„Vím, že vakcínu Sputnik teď kupuje Německo nebo Rakousko a další země. Maďarský premiér se pro změnu nechal naočkovat čínskou vakcínou. Takže ideologická hysterie, kterou pozorujeme u opozičních politiků nebo hloupých novinářů, je bezpředmětná. Přeji vám, abyste se touto hysterií nenechal ovlivnit,“ řekl prezident nastupujícímu ministrovi Petru Arenbergerovi.

Prokazatelná je ale jen část Zemanova tvrzení.

Maďarský prezident Viktor Orbán skutečně na konci února oznámil, že se nechal naočkovat čínskou vakcínou. Tu předtím bez schválení Evropskou lékovou agenturou schválily maďarské úřady, stejně jako předtím ruskou vakcínu. Orbán zveřejnil video, na kterém se nechává očkovat.

Rakousko podle dostupných zdrojů o nákupu vakcíny Sputnik V pouze jedná. Podmínkou má být to, že se vakcína prokáže jako účinná a bezpečná, schvalovací proces u Evropské lékové agentury ale teprve probíhá. Rakouská vláda neupřesnila, zda chce Sputnik V nakoupit i bez posvěcení EMA.

Úřad rakouského kancléře na konci března agentuře APA sdělil, že byla podepsána dohoda o mlčenlivosti ohledně výměny dokumentů spojených s možnými dodávkami ruské vakcíny do země. Uvedl také, že Moskva nabídla dodávky 300 000 vakcín v dubnu, 500 000 v květnu a 200 000 začátkem června. Konečné rozhodnutí o koupi ruské očkovací látky ale zatím ve Vídni nepadlo.

Kancléř Sebastian Kurz v posledních týdnech ostře kritizoval systém přerozdělování vakcín mezi členskými státy Evropské unie. Kancléř podle APA dříve uváděl, že předpokladem pro uskutečnění dodávek do Rakouska je schválení ruské vakcíny Evropskou lékovou agenturou. Na konci března ale uvedl, že by dodávky vakcín neměly být posuzovány „s geopolitickými klapkami na očích“.

„Jediné, co se smí počítat, je účinnost a bezpečnost očkovací látky, nikoliv země původu,“ dodal Kurz.

Objednávky vakcín zařizuje Evropská unie

A nakonec nejslabší část Zemanova výroku, nákup ruských vakcín ze strany Německa.

Spolková republika Německo podle všech dostupných informací zatím žádné vakcíny Sputnik V ani nekoupila, ani neobjednala. Na dotaz ČTK to na dnešní tiskové konferenci německé vlády řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Teresa Nauberová.

„Objednávky (vakcín proti covidu-19) zařizuje Evropská unie,“ řekla Nauberová.

Postoj kancléřky Angely Merkelové je přitom dlouhodobě stejný, jako zastává například končící český ministr zdravotnictví Jan Blatný. Tedy že očkování ruskou vakcínou může začít v okamžiku, kdy ho jako bezpečné a účinné schválí Evropská léková agentura.

Bavorský ministerský předseda Markus Söder naopak jednání o nákupu ruských vakcín podpořil. Premiér největší spolkové země v polovině března během jednání se svými německými kolegy vyzval k nákupu vakcín ještě předtím, než je EMA schválí. Také on ale mluvil o společném nákupu ze strany jednotné Evropské unie.

„Je nezbytné zrychlit schvalovací proces, obzvláště u Sputniku,“ řekl Söder. „Ale co je důležitější, protože schválení je podle mě jen otázkou času, Evropa už teď musí přemýšlet, jak toto očkování koupí. Není možné, aby se čekalo na schválení a teprve poté nakupovalo,“ zdůraznil.

Proces schvalování, pokud bude úspěšný, může trvat ještě následující přibližně dva měsíce. A na tomto razítku závisí například plánovaná výroba vakcíny Sputnik v bavorském městě Illertissen, píše německý zpravodajský server Die Welle.

Výrobu milionů dávek vakcíny Sputnik V by ruská firma R-Pharm mohla spustit v Bavorsku zřejmě v červenci. V podobném termínu se mají ruské vakcíny začít vyrábět v Itálii v rámci spolupráce se švýcarskou firmou Adienne Pharma & Biotech. Opět to ale záleží na schválení Evropskou lékovou agenturou.

Poslechněte si celý proslov prezidenta při jmenování nového ministra zdravotnictví.Video: ČTK

Reklama

Doporučované