Hlavní obsah
Online

Na mladé a zdravé se vakcína dostane až v létě, řekl Blatný

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný v úterý představil podrobně rozpracovanou strategii očkování. Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je asi 600 000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Jde hlavně o seniory nad 80 let a zdravotníky. Na mladé a zdravé lidi se dostane zřejmě až v létě.

- Změní se výpočet rizikového skóre PES. Místo podílu pozitivních testů přibude nový parametr - podíl hospitalizovaných pacientů, kteří byli diagnostikováni až v nemocnici.

- V Česku zemřelo do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo do konce listopadu 114 781 lidí.

- Rizikový index protiepidemického systému PES k dnešku stoupl na 89 bodů. Důvodem zhoršení celostátního skóre o čtyři body je rychlejší šíření nákazy mezi seniory. Testy v Česku v pondělí potvrdily 12 860 nových případů nemoci covid-19, téměř o 2000 více než před týdnem.

  • Exkluzivně: Dokument odhaluje, že vakcínu dostanou Češi později

    Seznam Zprávy získaly novou verzi očkovací strategie. Hlavní změna spočívá v posunu jednotlivých fází očkování. Například na veřejnost dojde řada až začátkem léta. Původně byl stanovený termín konec dubna.

  • „Utajování čísel o očkování má vážné dopady na důvěru lidí“

    Občanská iniciativa KoroNERV-20 vyzvala vládu, aby zveřejňovala detailní data o postupu očkování proti nemoci covid-19. Lidé mají na informace nárok, protože vakcíny a očkování se platí z veřejného zdravotního pojištění a státního rozpočtu, uvedla. Informace o očkování rovněž zveřejňuje velká část zemí Evropské unie, napsala iniciativa KoroNERV-20 v prohlášení. Utajování čísel o očkování má vážné důsledky pro důvěru a očekávání občanů do budoucna, uvedla. „Dostáváme se do obdobné situace jako na jaře, kdy vláda odmítala zveřejnit anonymizovaná data o šíření nemoci covid-19,“ uvedla Danuše Nerudová, která prohlášení za KoroNERV-20 připravila.

  • Landa: Chcete po nás, abychom udávali své sousedy

    Zpěvák Daniel Landa dnes kritizoval ve Sněmovně vládu kvůli jejímu postupu při epidemii koronaviru. Uvedl, že při jarní vlně epidemie se lidé semkli, nyní je ale vše pryč. „Kvůli papalášství, bezohlednému až nepřátelskému přístupu vlády vůči velkým skupinám občanů, posílenému katastrofickou komunikací, se tento pocit důvěry a jednoty postupně vytratil,“ řekl. Opatření jsou podle Landy chaotická a je podle něho nutné vybrat jinou cestu - plošné restrikce by měly být nahrazeny ochranou rizikových skupin obyvatel. „Krize je zneužívána k neprůhledným obchodům a upevňování plíživých praktik nového virového protektorátu,“ prohlásil.

  • Do některých regionů dorazily očkovací dávky jindy, než měly

    Podle Asociace krajů se některé regiony potýkají s tím, že očkovací dávky dorazily v jiných termínech, než měly. Hejtmani také nemají dost informací k centrálnímu rezervačnímu systému či startu státní informační kampaně. „Chceme mít jasně daný rámec toho, jak bude fungovat centrální rezervační systém a budeme jej připomínkovat, aby byl bez problému funkční. Je nutné mít informace o počtu dávek vakcín pro jednotlivé kraje i o tom, jak stát plánuje postupné proočkování co největšího počtu našich občanů,“ uvedl šéf asociace Martin Kuba (ODS).

    Foto: Twitter hejtmanky Petry Peckové

    Záběr z odpolední videokonference hejtmanů s premiérem Babišem a ministrem zdravotnictví Blatným.

  • Výzkumník: Nový test na covid-19 ze slin bude na trhu během ledna

    V Česku by měl být během ledna k dispozici nový typ testu na covid-19, u něhož se při odběru vzorku nepoužívá výtěr z nosohltanu. Řekl to ředitel a hlavní vývojář firmy Diana Biotechnologies Václav Navrátil. Test, který společnost sídlící ve Vestci u Prahy vyvinula, využívá sliny. Před několika týdny byl uveden také test vzešlý ze spolupráce Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci a soukromé sféry. Při tomto neinvazivním odběru člověk kloktá tekutinu, kterou pak vyplivne do kalíšku se speciálním práškem. Metody odběrů vzorků ze slin a pomocí kloktání mají nahradit běžný a pro mnohé nepříjemný výtěr nosohltanu štětičkou. Cílí i na ty, kteří podstupují testování pravidelně a opakovaně. Vzorky jsou pak vyšetřeny v laboratořích metodou PCR.

  • Zájem o očkování je mezi zdravotníky obrovský

    Ve Fakultní nemocnici Plzeň začalo očkování zdravotníků. Zájem je obrovský, naočkováno už je 148 zdravotníků. „Většina z nás věří, že díky vakcinaci děsivé pandemické období skončí a i z tohoto důvodu ji naši zaměstnanci netrpělivě očekávali,“ říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

  • Okres na západě. Před týdnem premiant, dnes skoro nejhorší v zemi

    „Čísla jsou strašně proměnlivá. Ještě před čtrnácti dny jsme z hlediska epidemie patřili mezi nejlepší okresy v republice,“ říká starosta Chebu. „Začínám trochu pochybovat o hodnověrnosti těch čísel. Jeden týden jsme mezi nejlepšími a druhý týden mezi nejhoršími.“

  • Podle hejtmana Vysočiny je strategie srozumitelná, práci ale nechává na krajích

    Očkovací strategie, kterou dnes vládní politici představili zástupcům krajů a Prahy, je podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) podrobná a srozumitelná, veškerou práci s očkováním ale nechává na krajích. Podobu strategie se hejtmani dozvěděli během dnešního jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), kterého se účastnil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Já si ji (strategii) budu chtít v klidu celou pročíst a budeme ji se svým týmem nějak analyzovat, abychom k tomu když tak dali připomínky. Ale v tuto chvíli mi připadá, že je to promyšleno dobře. Je to promyšleno dobře metodicky, veškerá práce jde samozřejmě za námi,“ řekl Schrek. Připomínky mohou hejtmani předložit do pátku.

  • Případů infekcí dýchacích cest kromě covidu je meziročně méně

    Případů infekcí dýchacích cest kromě covidu je podle dat středočeských hygieniků v regionu zatím meziročně méně. Celková nemocnost činila v uplynulém týdnu 228 onemocnění na 100 000 Středočechů, před rokem to bylo zhruba o stovku více. Ve většině středočeských okresů dnes připadá více než 1000 případů covidu na 100 000 obyvatel. Na 100 000 obyvatel ve středních Čechách nyní připadá jeden člověk s chřipkou, loni to bylo ve stejném období 13 případů na stejný počet obyvatel.

  • Prodej roušek i dezinfekce klesl na míru před pandemií

    Aktuální prodeje sortimentu souvisejícího s covidem včetně roušek, léků a dezinfekce klesly na úroveň období, kdy v Česku žádná nákaza nebyla. Trend je patrný i přesto, že Česko se nyní nachází v nejhorším stupni protiepidemického systému PES, který s sebou přináší řadu omezení. Jedním z důvodů je zřejmě to, že lidé si už na život s covidem zvykli a jsou na každodenní život v ohrožení nákazou vybaveni.

  • Část další dodávky vakcíny proti covidu-19 dorazila do Česka

    Zhruba polovina dodávky vakcín proti covidu-19 avizovaná na čtvrtek 7. ledna už podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dorazila do Česka. Výrobce je dodává přímo do očkovacích center v nemocnicích. Na to, že dnes dorazily do Prahy, upozornil primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodávky vakcíny od společností Pfizer a BioNTech by měly přicházet každý týden. ČR podle Blatného aktualizovala své požadavky na dodávky vakcíny, která je zatím v EU jediná schválená. Místo čtyř milionů dávek by chtěla až osm milionů, přijdou ale později. „Distributor je dodává přímo jednotlivým centrům, neavizuje to dopředu. Není nám to úplně příjemné, ale nemůžeme s tím nic dělat,“ uvedl ministr. Podle hlášení nemocnic bylo podle Blatného do pondělí naočkovaných asi 13 000 lidí. Přesná data o dodávkách vakcíny i počtu očkovaných ministerstvo bude zveřejňovat vždy ve čtvrtek.

  • Blatný: V ČR nebyla identifikována mutace koronaviru z Británie

    Národní referenční laboratoř zatím v České republice neidentifikovala mutaci nového typu koronaviru, která se objevila v prosinci v Anglii. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nakažlivější mutace se už prokázala například na Slovensku, v Německu, v Rakousku nebo ve Francii, ale také v USA nebo Japonsku. Podle studií ale nová mutace nezpůsobuje vážnější průběh nemoci. Národní referenční laboratoř podle Blatného výskyt nové mutace v Česku nepotvrdila. Neznamená to ale, že by mohl vyloučit, že se v ČR vyskytuje.

  • Hřib: Zásadní je autonomie krajských koordinátorů očkování

    Z pohledu Prahy je zásadní, aby při očkování proti covidu-19 měl hlavní slovo krajský koordinátor a po doručení dávek nezasahovali do jejich distribuce vládní politici. Dnes to po online jednání hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zástupcům krajů a Prahy dnes vládní politici představili aktualizovanou očkovací strategii a plánovaný rezervační systém. „Chceme, aby to, co určí krajský koordinátor, bylo svaté, tak aby nedocházelo k nežádoucím zásahům vládních politiků do distribuce vakcín,“ řekl primátor. Zásadní je to podle něj proto, aby koordinátor na základě odborného zhodnocení mohl určit distribuci dávek mezi prioritní skupiny. Hřib dodal, že z pohledu vedení metropole nežádoucí zásahy shora do řešení epidemie se děly například v létě v souvislosti s distribucí ochranných pomůcek.

  • Odborník z Oxfordu ke změně rizikového indexu PES

    Jan Kulveit, muž zabývající se modelováním pandemií a globálních rizik na Oxfordské univerzitě a také spoluautor protiepidemického systému PES, jenž je rovněž spolupracovníkem Seznam Zpráv, komentuje na sociální síti změny, které dnes představil ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Pozitivita je lepší indikátor, pokud se testuje hodně a včas a epidemie je malá. To bohužel není situace ČR, kde se testuje málo a spíš pozdě.“

  • Blatný prý zohlední připomínky hejtmanů k plánu očkování

    Ministerstvo zdravotnictví zohlední připomínky hejtmanů k metodice očkování proti covidu-19, nechce ale určitě ustoupit od rezervačního systému na centrální úrovni. Dnes to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Odpolední videokonferenci s hejtmany hodnotil jako konstruktivní. Kraje podle něj měly řadu otázek, některé vyplývaly z toho, že se s kompletním dokumentem nemohly seznámit předem. Připomínky mají regiony předložit do pátku. Blatný uvedl, že jednání s hejtmany trvalo asi hodinu a půl. Diskuze se týkala i toho, zda by se měli zájemci o očkování registrovat na centrální, nebo krajské úrovni. „Já mám jednoznačné stanovisko, které bych nerad měnil, že jedině možnost centrálního rezervačního systému a centrálního řízení umožní, aby se ke všem lidem v ČR dostal ten lék stejným způsobem,“ řekl.

  • Fakultní nemocnice Brno omylem poslala staré SMS o testu na covid

    Fakultní nemocnice Brno omylem znovu lidem rozeslala asi 17 000 SMS zpráv s výsledky starých testů na nemoc covid-19. Příjemci by měli tuto zprávu ignorovat, pokud už ji loni dostali a obsahuje dřívější datum odběru. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché opětovné odeslání způsobila chyba systému. Staré SMS mohly přijít lidem, kteří je obdrželi už loni v jakékoli době roku. „Pokud byl výsledek negativní, asi tomu nikdo nebude věnovat pozornost. Pokud byl ale výsledek pozitivní, byla tam nařízená desetidenní karanténa. Proto by se lidé neměli vylekat. Měli by se řídit datem. Pokud už jednou SMS dostali, neměli by tomu věnovat pozornost,“ uvedla Plachá.

  • Komentátor Seznam Zpráv o právě skončené tiskovce

  • Na připomínkování očkovací strategie je málo času, míní Půta

    Libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj) přijde postup při vytváření očkovací strategie zvláštní. Na její připomínkování mají kraje podle něj málo času. Za zásadní problém nadále považuje také nedostatek vakcíny, řekl dnes. Zástupcům krajů a Prahy dnes vládní politici představili aktualizovanou očkovací strategii a plánovaný rezervační systém. „Strategii dnes představují na tiskovce, my to máme připomínkovat do pátku. Tak bych charakterizoval celý systém komunikace,“ uvedl Půta. Podle něj dokumenty ke strategii dostali představitelé kraje teprve dnes, připomínky k nim zatím sdělovat nechce. „Komentovat něco, co jsem neměl šanci číst, není úplně rozumné,“ uvedl.

  • Jak se mění index rizika protiepidemického systému PES

    Od středy se bude jinak počítat klíčové měřítko pro boj s koronavirem. Nově bude záležet také na tom, jak přibývají pacienti s covidem v nemocnicích. Při výpočtu takzvaného indexu rizika, který do značné míry určuje nastavení protiepidemického systému PES, se bude jako jeden ze čtyř výchozích ukazatelů nově hodnotit podíl hospitalizovaných za posledních 14 dní, u kterých se nákaza potvrdí až v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy