Hlavní obsah

Jako na houpačce. Starosta z nejpostiženějšího okresu pochybuje o číslech

Foto: Profimedia.cz

Testování v Chebu.

Reklama

Index rizika PES vzrostl v celém Karlovarském kraji za poslední týden o 30 bodů. Nejvyšší skóre má Chebsko, které se dostalo až na samou horní hranici stostupňové škály. Ještě před dvěma týdny přitom patřilo k nejlepším v zemi.

Článek

Chebsko je podle posledních dat nejhůře postiženým okresem v Česku z hlediska šíření koronaviru. Index rizika se čtyři dny držel na nejvyšší možné příčce 100 bodů, až pátý den se s hodnotou 94 Chebsko zařadilo mezi dalších devět okresů s nejvyšším skóre. Karlovarská hygienická stanice na začátku týdne registrovala 1 061 aktivních případů, tedy o trochu více než jedno procento všech obyvatel.

Krajští hygienici přitom nemají v patrnosti žádné větší ohnisko nákazy. Covid-19 se tak zřejmě šíří v celé populaci. „Myslím, že neexistuje jedno konkrétní centrum nebo jedna konkrétní příčina. Předpokládám, že to postupuje plošně a není tady nějaké jedno ohnisko,“ řekl Seznam Zprávám starosta Chebu Antonín Jalovec.

Jeho slova potvrzuje také epidemioložka a mluvčí karlovarské hygieny Michaela Zajíčková. „Nevíme o žádném větším ohnisku, infekce se šíří plošně obyvatelstvem pomocí komunitního přenosu.“

Starosta více než třicetitisícového západočeského města proto vybízí k dodržování hygienických pravidel a opatření. „Apelujeme na obyvatele, aby dodržovali základní pravidla, která už všichni známe. Bohužel tím, jak to trvá už deset měsíců, jsou lidé přesycení, unavení a mnozí už na nějakou ochranu rezignovali,“ říká Jalovec.

Radnici trápí hlavně přeplněná nemocnice, nevelká kapacita místní jednotky intenzivní péče nebo koordinace složek integrovaného záchranného systému. Na samotné hodnotě indexu rizika přitom podle Jalovce zase tolik nezáleží. „Čísla jsou strašně proměnlivá. Ještě před čtrnácti dny jsme z hlediska epidemie patřili mezi nejlepší okresy v republice,“ připomíná. „Začínám trochu pochybovat o hodnověrnosti těch čísel. Jeden týden jsme mezi nejlepšími a druhý týden mezi nejhoršími.“

Karlovarsko, do kterého spadá i okres Cheb, má nyní index rizika 81 bodů, ještě v pondělí to bylo 96. Karlovarský kraj má zároveň ze všech krajů nejméně obyvatel, takže se změny v počtu nakažených projevují výrazněji než v ostatních krajích.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Během jednoho týdne se index rizika v Karlovarském kraji pohyboval v rozmezí více než 30 bodů.

Data zveřejňovaná ministerstvem zdravotnictví umožňují srovnávat šíření covidu-19 v jednotlivých okresech. Kvůli menšímu množství dat ale v takovém případě pomyslný PES skutečně skáče nahoru a dolů mnohem dál a častěji než na úrovni celé republiky.

„Tato citlivost na mezidenní výkyvy při nízkých počtech případů je i důvodem, proč je PES primárně určený pro výpočty nad celým územím České republiky. Na nižších geografických úrovních, zejména okresech, je třeba velké opatrnosti při intepretaci veškerých dat,“ vysvětloval v prosinci pro Seznam Zprávy mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Josef Tuček.

Starosta Chebu přidává ještě jedno možné vysvětlení. „Díval jsem se třeba na Liberecký kraj, a tam zdaleka taková fluktuace není. Mám takovou svoji soukromou obavu, že někdo ta čísla zadává kumulativně po několika dnech, a tím dojde ke skoku nějakým směrem, protože se objeví číslo, které by mělo být rozložené do více dnů,“ říká Jalovec.

Hygienici takové vysvětlení odmítají. „Data sumarizujeme každý den, vycházejí z veřejně dostupných dat a z ISIN (Informační systém infekční nemoci). Stojíme si za nimi,“ říká mluvčí Zajíčková.

Reklama

Doporučované