Hlavní obsah

Strom na kuchyňské lince. Bláznivé a originální designové nápady z Milána

Foto: Boca do Lobo, Seznam Zprávy

Portugalská skupina Covet v Milánu představila luxusní koupelny.

Reklama

Pokud lze někde sledovat veškeré trendy ve světě nábytku a vybavení interiérů i zahrad na jednom místě, je to týden designu v Miláně. Seznam Zprávy vybraly to nejzajímavější, co bylo na největší světové akci svého druhu k vidění.

Článek

Pro inspiraci sem jezdí lidé vybavující bydlení i kanceláře, architekti a designéři, nábytkáři i obchodníci. Italský Milán je světové hlavní město designu a zvlášť jeden týden v roce se zde koncentruje zásadní dění v oboru. Vloni se akce kvůli covidu nekonala, letos ji pořadatelé z tradičního jara posunuli na září.

Většina významných výrobců i designérů si sem schovává představení novinek. Co se zde uchytí jako trend, dřív či později se promítne i do běžné nabídky v obchodech. Design je kombinace dobrých užitných vlastností, řemeslného umu a krásy, což samo o sobě pro kvalitní výrobky stačí. Řada z nich však má ještě něco navíc: originální nápad či vtip, který pobaví nebo postaví běžné předměty do jiného světla. I avantgardní, raritní kousky přitom mohou zapadat do širších aktuálních trendů.

Oáza v kuchyni

Foto: Foto: Aran Cucine, Seznam Zprávy

Místo toho, aby kuchyňská linka lemovala zdi, stojí celá uprostřed místnosti. Design Stefano Boeri Architetti

Kuchyně bývá často centrem dění, lidé v ní tráví hodně času vařením a jídlem, pobytem s rodinou či přáteli. Zeleň dělá dobrou náladu, a tak architekti z týmu Stefana Boeriho vymysleli, jak ji integrovat přímo do kuchyňské linky. Celá kuchyně je vměstnaná do ostrůvku, jehož centrem se stal stromek jako zelená oáza. Vyžaduje to poměrně dost prostoru a hodně denního světla, spíš v rodinném domě. Digestoř je výsuvná a varná deska se dá zakrýt, takže linka s příznačným názvem Oasi poslouží i jako bar či jídelní stůl.

Krajina na zdi

Foto: Arflex, Seznam Zprávy

Skandinávská hravost v podobě krajinářsky tvarovaného nábytku.

Už delší dobu jsou populární kombinace otevřených a zavřených polic v jedné skříni. Tento trend dál pokračuje, i když v omezenější míře. Tvůrci ze švédské architektonicko-designérské kanceláře Claesson Koivisto Rune ho ještě posunuli. Skříňky Hillside se nepravidelně rozvíjejí po zdi jako hornatá krajina, s nerovným povrchem ze všech viditelných stran, s čímž kontrastují přísně pravoúhlé kostkovité otevřené skříňky. Tento kousek je příkladem trendu nábytku inspirovaného tvarováním krajiny či kamenů.

Vana po zemětřesení

Foto: Boca do Lobo, Seznam Zprávy

Výjimečný kousek do luxusní koupelny, mix portugalské tradice a inspirace přírodou.

Eklektický styl je příznačný hlavně pro luxusní interiéry. Přední místo na tomto poli už řadu let představují značky portugalské skupiny Covet. K nejnovějším řadám její vlajkové značky Boca do Lobo s hlavním designérem Marcem Costou patří série Lapiaz inspirovaná přírodními krasovými útvary – kanálky vytvořenými vodou ve vápenci. V jedné z nabízených verzí zdobí povrch tradiční modrobílé ručně malované obkladačky azulejos. Ve stejném designu se vyrábějí i skříně, konferenční stolky, stoly či postele.

Růžový motýl

Foto: Bonaldo, Seznam Zprávy

Moderní pohovky se často dodávají včetně designově sladěných polštářů.

Jedním z nejviditelnějších současných trendů je ústup od pravoúhlých a středově souměrných tvarů sedacího nábytku, především pohovek. Sedačky jsou například zatočené, hadovité, víceúhelníkové nebo složitě rozvětvené. Zapadá do toho i malý gauč Papillon od italské firmy Bonaldo inspirovaný motýly. Sklopením opěradel lze vytvořit obdélníkovou spací plochu.

Plastový trůn

Foto: Slide Design, Seznam Zprávy

Je polyetylenové křeslo určené do interiéru nebo na zahradu? Obojí využití je možné.

Pro dnešní dobu je příznačné míchání stylů, od historických po ty současné. Designérská dvojice Moro e Pigatti to dotáhla do extrému, když navíc sáhla po překvapivém materiálu. Pro italskou značku Slide Design zaměřenou na plastová svítidla a nábytek navrhla sadu v barokním stylu, včetně křesla s podnožkou nazvaného Little Prince of Love.

Vrabčí hnízdo

Foto: Vondom, Seznam Zprávy

Květináče z polykarbonátu od designérky Teresy Sapey jsou plně recyklovatelné.

Designérským evergreenem je inspirace v živočišné a rostlinné říši, stejně jako v částech lidského těla. Španělská firma Vondom již měla v portfoliu květináče ve tvaru zkubizovaných hlav. Nově k nim přidala i průsvitné vázy v několika barvách. Každý typ rostliny hlavě vytvoří jiný účes.

Město v koupelně

Foto: Wallpepper Group, Seznam Zprávy

Luxusní tapety Wallpepper jsou díky omyvatelnosti a antibakteriálnímu povrchu vhodné i do koupelny.

Mezi designéry se poslední dobou stávají populárními architektonické motivy, jako jsou antické a renesanční dekorační prvky a tvary v nábytku, textilu či tapetách. Umyvadla či opěradla židlí připomenou antické hlavice, skříně a stolky zase stavby prokládané obloukovými klenbami. Italská Wallpepper Group má v letošní kolekci tapety Sight v podobě nekonečné architektury.

Obří tácek

Foto: Minotti, Seznam Zprávy

Konferenční stolek vhodný pro lidi, kteří udržují pořádek. V některých rodinách by asi přetékal.

Konferenční stolek naruby, to je Jeff od designéra Rodolfa Dordoniho a firmy Minotti. Designér ho pojal jako zvětšený tác o průměru 120 centimetrů, je z lakovaného dřeva a uvnitř pokrytý kůží. Působí efektně i prakticky – nic z něj nespadne. Je to tedy něco mezi stolkem a úložným prostorem, třeba na časopisy. Servírování ve standardní výšce je možné díky odnímatelnému ministolku z černého niklu.

Polštáře na kůlech

Foto: Arflex, Seznam Zprávy

Potahy jako ovečka nebo v retro designu zřejmě osloví hlavně lidi vyššího věku.

Někteří designéři si rádi hrají s překvapivými proporcemi. Příkladem jsou židle a křesílka nazvaná Botolo (v překladu něco jako ratlík). Designérka Cini Boeri jim dala po třech neobvykle silných nohou, které jsou ve srovnání se sedací částí zvláštně dlouhé či naopak podivně krátké. Jejich potahy poukazují na dva další současné proudy – rustikální inspiraci a černobílý retro textil.

Děravé lahve

Foto: Bonaldo, Seznam Zprávy

Podobné tenké konstrukce jsou oblíbené i na tvarování stolků nebo nohou stolů, židlí a křesel.

Hravé barevné knihovny či regály v podobě obřích lahví nazval designér Gino Carollo podle kalendářních měsíců April, May a June. Mohou stát samostatně i vedle sebe, hodí se do jakékoliv místnosti. Naznačování obrysů se v současném designu objevuje poměrně často, subtilní kovové konstrukce jsou hodně využívané i pro jiné účely.

Efekt pro práci i zábavu

Foto: Slide Design, Seznam Zprávy

Stůl do pracovny nebo do dětského pokoje, efektní bar nebo recepce na větší akci.

Tento polyetylenový kus nábytku s názvem Kanal od francouzského designéra Bruna Houssina může mít dvojí využití. Buď je to pracovní stůl, přičemž jeho LED podsvícení se zvlášť hodí do tmavých pracoven, v současnosti dost oblíbených. Díky infantilnímu vzhledu zapadne i do dětského pokoje. Druhé možné využití je jako efektní svítící bar třeba při večerní party na terase.

Obývák na terase

Foto: Umbrosa, Seznam Zprávy

Plochý slunečník Spectra UX nabízí belgický výrobce v pěti variantách.

V současných rodinných domech se architekti snaží čím dál tím víc propojovat interiér se zahradou díky velkým proskleným stěnám a sjednoceným podlahovým materiálům vevnitř a na terase. Přizpůsobuje se tomu i design nábytku, venkovní a vnitřní vybavení se prolíná.

Na zahradách se uplatňuje nábytek s polstrováním, které se díky odnímatelnosti dá schovat před deštěm. Do bytů zase pronikají plastové výrobky dřív typické pro exteriér. Vevnitř i venku se hodně uplatňují výplety, třeba na opěradlech židlí, bocích sedaček nebo na stolcích. Rozšiřují se i nové typy minimalistického zastínění – ploché slunečníky hranatých i kulatých tvarů.

Reklama

Doporučované