Hlavní obsah

Blog: Další velká bitva kulturní války o LGBT

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dave Chapelle budí emoce. Což je součást jeho hodnoty.

Proč bylo pro Bruce Jennera snazší změnit si pohlaví než pro Muhammada Aliho změnit si jméno, ptá se komik Dave Chapelle. A oheň je na střeše.

Článek

Americký komik Dave Chapelle budí velké emoce svým posledním, v pořadí už šestým standupovým speciálem na Netflixu. Míří v něm na svůj oblíbený cíl, tedy transsexuály, tentokrát však bez jakýchkoli servítků. A zjevně se mu to podařilo: Dostavila se silná protireakce jak samotných LGBT aktivistů, tak mnoha progresivních komentátorů a médií. A protesty hrozí i část zaměstnanců samotného Netflixu.

Vedení firmy – tedy oba šéfové Reed Hastings a Ted Sarandos – se za komika postavilo. Jak píše deník New York Times, vedení firmy je i vzhledem ke svým akcionářům v poměrně paradoxní situaci. Na jednu stranu má mediální gigant za sebou nejúspěšnější období historie, k čemuž pochopitelně přispěla i pandemie. Počet předplatitelů překonal hranici 200 milionů a firma za svou původní tvorbu získala už 44 cen Emmy. Nový jihokorejský seriál Squid Game válcuje oficiální i neoficiální žebříčky sledovanosti a stane se jedním z nejpopulárnějších televizních projektů vůbec.

A Netflix stejně vplouvá do rozbouřených vod kvůli hodinovému vystoupení komika, který si svou provokaci a vyvolanou kontroverzi zjevně užívá. Stejně jako jeho kritici i on skloňuje sloveso „to cancel“, tedy zrušit, které se užívá pro případy, kdy mainstreamová média začnou ignorovat nějakého umělce nebo interpreta. Chapelle v dotyčném standupu říká: „Jestli tohle znamená, že mě zruší, tak musím říct, že se mi to líbí.“

Pozorovatelé showbyznysu v tuto chvíli možná jen krčí rameny a říkají, neděje se nic nového, poprask kolem pořadu s příhodným názvem Uzavírka (The Closure) je jen další bitvou v probíhající kulturní válce. Na jejích frontách stojí, zjednodušeně řečeno, na jedné straně konzervativci, kteří mají pocit, že jim mladá generace demontuje jejich svět pod nohama, a na druhé straně progresivisté, kteří z trosek starého světa stavějí nový podle svých představ.

Rozdíl je v tom, že tentokrát narazili na opravdu těžkou váhu. Dave Chapelle je superhvězda, která se svými standupy teď po pandemii bez problémů vyprodává velké haly i sportovní arény. A jeho netflixový speciál s číslem šest rovněž trhá rekordy sledovanosti a zároveň sklidil i chválu kritiků.

Dave Chapelle má – pragmaticky řečeno – výhodu i v tom, že jako černoch upozorňuje na to, jak se Amerika nespravedlivě chovala a chová k „jeho“ komunitě. A umí s tím velmi dobře pracovat. Viz třeba jeho vtip s odkazem na dva slavné sportovce – desetibojaře Jennera, který se stal ženou a jmenuje se teď Caitlyn, a boxera Muhammada Aliho: „Ptám se vás: Jak to, že pro Bruce Jennera bylo jednodušší si změnit pohlaví než pro Cassiuse Claye změnit si jméno?“

Chapelle přináší v posledním speciálu nejen svou asi největší provokaci, ale zároveň zřejmě i nejlépe napsaný standup své kariéry. A není vyloučeno, že půjde o jeden z nejlepších standupů v historii žánru. Zkrátka proto, že hranice a formát tohoto žánru umělecky přesahuje. Mírou emocí, které vyvolá, i silou, jakou vás jeho obsah zejména v druhé polovině zasáhne.

A to je zároveň ten nejsilnější argument pro ty, kteří Chapella nechtějí „zrušit“, odmítají ho stáhnout z nabídky Netflixu a říkají, že má právo říkat to, co říká. Prostě proto, že jde o umělecké dílo a vztahuje se na něj ta nejvyšší míra svobody vyjádření. Humor vždycky zraňuje něčí city, jak už bylo řečeno, a komici by neměli být svázáni žádnými pravidly.

Bitva je však na samém počátku, a těžko soudit, jak dopadne. Nicméně společenské bojiště je dnes nesmírně zajímavé. Na jedné straně máme technologické giganty, kteří si hýčkají své provokatéry a narušitele politické korektnosti. Nejde jen o Netflix, ale například i o společnost Spotify, která poskytla útočiště kontroverznímu podcasterovi Joeu Roganovi. Na druhé straně jsou technologičtí giganti, kteří bezostyšně cenzurují kontroverzní názory a doživotně „blokují“ jejich proponenty – hlavně Twitter a Facebook.

Někomu to může připadat jako sympaticky vybalancovaná situace. Ale já to považuju za velmi, velmi hloupé. Bude o hranicích naší svobody rozhodovat pár soukromých společností, lépe řečeno jejich zakladatelů a šéfů? Tento způsob budoucnosti se zdá být mimořádně nešťastný.

Související témata:
Muhammad Ali
Bruce Jenner

Doporučované