Hlavní obsah

Česko mají na prvním místě, ale pracují za ruské peníze, říká analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl bezpečnostní analytik Roman Máca. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Bezpečnostní služby se pustily do boje s ruskými dezinformačními kampaněmi, které mají narušit eurovolby. Na povrch vyplouvají jména webů přímo placených Moskvou a jména zapojených politiků. Jak se boj s proruskými sítěmi daří?

Hostem Ptám se já byl bezpečnostní analytik Roman Máca.

Evropská unie čelí před červnovými volbami zesílené ruské dezinformační kampani, varují unijní představitelé. V obraně proti takovým útokům je proto podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové nutné zrychlit.

Eurokomisařka v této souvislosti označila za „velmi znepokojivé“, ale nepřekvapivé, nedávné zjištění české tajné služby ohledně Ruskem placené propagandistické společnosti Voice of Europe. Ta na své platformě vydávala protiukrajinské a protievropské materiály a snažila se ovlivnit unijní politiky. Aféře se v posledních týdnech věnovala zejména média v Česku a v Německu.

Tajné služby před pár dny ale potvrdily existenci organizovaných skupin pracujících v ruském zájmu také v Belgii a v dalších unijních zemích. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) k vyšetřování přispělo nedávné odhalení v Česku a jde o výsledek mezinárodní spolupráce.

Experti varují, že Moskva už vede dezinformační kampaň i na další frontě - snaží se ovlivnit dění před prezidentskými volbami v USA. Její horká fáze se ale teprve chystá.

Jak ruská dezinformační válka funguje? Jak velký tlak před blížícími se volbami ještě čekat? A proč s proruskými sítěmi spolupracuje tolik evropských politiků?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 To, co Bezpečnostní informační služba odhalila, je jenom špička ledovce, anebo je to skutečně podstatný díl té dezinformační války? - Je to špička ledovce, bezesporu, není to nějaká osamocená aktivita. A ten web Voice of Europe už zase funguje dál, jako by se nechumelilo, takže to i ukazuje nějaký stav boje proti ruské propagandě a proti těm vlivovým sítím. Těch aktivit bude mnohem víc.

3:00 Kolik takových aktivit je v Česku? - To se špatně vyčísluje. Ty aktivity často nepochází od lidí, takže pak vzniká i ten nepoměr. Tady je představa, že ruská trollí továrna funguje v současné době tak, že někde sedí Sergej, Nataša a Ivan, napíší nějaké komentáře a jsou limitováni tím, kolik toho stihnou za tu pracovní dobu napsat. Teď už vznikají autonomní zpravodajské weby, které šíří ten ruský propagandistický obsah bez zásahu člověka.

4:00 Stejně to funguje na sociálních sítích, kde zase ti ruští trollové, to jsou často softwarově vytvořené účty. A možnosti těch automatických překladů už jsou tak vyspělé, že se opravdu dá těžko odhalit, že to nepíše reálný člověk. Takže už to není na té úrovni, kdy chodily nigerijské dopisy, to je už dávno pryč. V Německu třeba odhalili tisíce nějakých twitterových účtů, které chrlily jeden příspěvek za 2,6 sekundy. Díky technologiím jsou tedy ty aktivity mnohem masivnější.

7:00 Tihle roboti se soustředí hlavně na diskuze pod příspěvky zpravodajských webů, televizí, pod ty jejich facebookové kanály. Tam zareagují na nějaká klíčová slova, která v těch příspěvcích jsou. Záleží na obsahu. Ale nesoustředí se jenom na to, co se týká třeba Ruska nebo Ukrajiny, nebo kde je nějaký ruský zájem. Oni se snaží i vyloženě tu společnost štěpit, rozhádat, vznášet do ní chaos, strach, nenávist. Tohle bylo vidět i třeba u střelby na filozofické fakultě.

9:00 Obecně i v Rusku byla kvalita technického vzdělávání a vůbec IT sektoru vždycky vysoká. Ruský režim samozřejmě tohle dokáže využívat. Je to levnější způsob, jak bojovat s tím nepřítelem než prostřednictvím tanků a raket. Pak poslat do země NATO raketu nebo tam posílat armádu ruských trollů… Efekt je svým způsobem podobný.

11:00 Zároveň ale vidíme, že ty aktivity podporují třeba konkrétní politické síly nebo naopak napadají konkrétní politické síly. - Ruští propagandisté, jejich kanály a samozřejmě i na ně navázaní trollové podporují své koně. Podporují svoje politiky, kteří si říkají nezávislí vlastenci, že mají jenom jiný názor. Ale už neřeknou to B: Že tady skrze Voice of Europe nebo něco jiného berou peníze z Moskvy, které mají podpořit jejich nezávislý názor. To je to jejich vlastenectví, kdy oni mají Českou republiku na prvním místě, ale pracují za peníze Rusů, kteří nás zařadili na seznam nepřátel a vyhrožují nám jadernou válku. Takže to jsou ty paradoxy.

18:00 Co dělat s tou částí společnosti, na kterou ruská propaganda funguje? Dá se to ještě vyřešit? Má to smysl? - Nemá. Mluví se o nich jako o „padlí“ v informační válce. Nemá cenu přesvědčovat přesvědčené.

22:00 Na kolik jsou potom riziková například vyjádření Andreje Babiše? - Viděli jsme, že Andrej Babiš na tuhle strunu zahrál už u prezidentských voleb, že Petr Pavel je kandidát války, on je diplomat, co chce mír, ale nevyšlo mu to. Ale zase na druhou stranu vidí, že teď na Slovensku takhle taktika vyšla, takže je otázka, jak se zachová.

32:00 Ruská propaganda je přítomná všude, kde jsou lidé. Využívá v podstatě cokoliv. Tvrdíme, že my jsme malá země, česky umí málo lidí, nejsme pro ně atraktivní, navíc se to dá lehce odhalit, protože čeština je tak specifická, že vidíte, že ty strojové překlady dělají chyby. Tohle ale už neplatí. I my jsme pro ně zajímaví a ta ruská propaganda v Česku je přítomná v podstatě všude, kam chodí lidé, je přítomná i na fórech pro maminky s dětmi.

33:00 Jaké reakce vám budou chodit po tomto rozhovoru? - Přijde mi na jedné straně poděkování, od lidí, co si to poslechli. A ta další věc, tam bych viděl asi takovou trojí variantu. Jedna je uříznutí hlavy, další je postavení ke zdi, pak je pohoupání. Takže myslím, že budou chodit zase výhrůžky smrtí, což je taková klasika.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované