Hlavní obsah

Pád Bohemia Energy nezdraží lidem jen energie. Zvedne ceny některých výrobků

Foto: Pixabay.com

Velkoodběratelé plynu se mohou kvůli konci Bohemia Energy a Lumiusu dostat do problémů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Konec dodavatelů plynu nedopadá jen na domácnosti, ale i na velké firmy se spotřebou nad 630 MWh za rok. Drtí je vysoké ceny i podmínky energetických společností. Hrozí tak zavírání chovů, pěstitelství i průmyslových výroben.

Článek

Konec dodavatelů Bohemia Energy a Lumius dolehl i na velkoodběratele plynu, kteří si museli obratem zajistit dodávky energií od nových společností. Na podniky s roční spotřebou vyšší než 630 MWh se totiž nevztahuje institut dodavatele poslední instance.

Tyto společnosti tak musely přestoupit k novému dodavateli v horizontu tří dnů. „Na Hospodářskou komoru se obrátily desítky firem z řad členů, kteří jsou velkoodběrateli plynu a hrozí jim odpojení od dodávek. Tyto podniky propojujeme s dodavateli, kteří Hospodářské komoře přislíbili v rámci jejich možností těmto podnikům pomoci,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Největší distributor plynu u nás GasNet postiženým společnostem přislíbil, že jim na nalezení nového dodavatele prodlouží lhůtu. Na svém distribučním území společnost eviduje celkem 264 velkoodběratelů plynu.

„V 229 případech se majitelům těchto odběrných míst již podařilo najít nového dodavatele plynu. Dalších 32 podniků se nám na základě naší výzvy ozvalo a situaci společně řešíme. Zbývajícím třem velkoodběratelům jsme zaslali opakovanou výzvu k urychlenému zajištění nového dodavatele,“ uvedl mluvčí GasNetu Aleš Gregorovič.

Prodloužená lhůta nad rámec tří dní, kterou distributor zákazníkům poskytne, je však také omezená. Pokud si společnosti do určité doby nenajdou náhradu, hrozí jim neoprávněný odběr a přerušení distribuce plynu demontáží měřidla. Hospodářská komora však zatím nemá informace o tom, že by docházelo k hromadnému odpojování těchto firem od energií.

Přerušení dodávek plynu by mělo vážný dopad především na podniky z oblasti chovu zvířat, slévárny či pěstitele. Agrární komora České republiky odhaduje, že se situace dotkla desítek až stovek větších firem.

„Zemědělci řešili v uplynulých dnech nastalou situaci individuálně,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal. Někteří si museli zajistit alternativní zdroje tepla, nebo si najít nového dodavatele v horizontu tří dnů.

Cena 450 korun za MWh se proměnila na nějakých 2400 korun za MWh na poslední měsíce letošního roku a 1600 korun na příští rok.
Petr Nachlinger, zahradnictví Azalea Chlumec

To byl případ i zahradnictví Azalea Chlumec, které vytápí skleníky s květinami plynem. „Byli jsme u firmy Lumius, ale když oznámili, že ukončují dodávky, ať si najdeme rychle někoho nového, měli jsme na to tři dny. Naštěstí to zajistil manažer celkem rychle v rámci dobrých vztahů,“ uvedl za společnost Azalea Petr Nachlinger.

Pro dotčené podniky to znamená hlavně zvýšení nákladů na energie. Roční výdaje zahradnictví za plyn vzrostly na šest milionů korun. „Cena 450 korun za MWh se proměnila na nějakých 2400 korun za MWh na poslední měsíce letošního roku a 1600 korun na příští rok,“ sdělil Nachlinger.

Částky se však mohou vyšplhat ještě výš. „V některých případech jde až o stovky tisíc korun jen do konce letošního roku,“ říká Doležal.

Zvýšené náklady na energie se však odrazí i na výsledných cenách zboží. „Kdybychom do zboží promítli veškeré náklady, museli bychom zdražit alespoň o 25 procent, což nám trh asi nedovolí. Dejme tomu, že květiny zdraží o 15 procent,“ počítá Nachlinger.

Pokud by však nového dodavatele Azalea nesehnala včas, stačilo by jen několik hodin a rostliny ve skleníku by uhynuly. Firma by však i v tomto případě měla záložní řešení. „Co to technicky jde, topíme olejem, který je zhruba dvakrát dražší, než byl původně plyn, takže na tom v uvozovkách ušetříme. Přesto je to docela zásah,“ popisuje Nachlinger.

Dalšími velkoodběrateli, jejichž podnikání je na dodávkách a cenách energií závislé, jsou slévárny. Konec Bohemia Energy tak uvrhl do problémů tuzemskou slévárnu, která v loňském roce odebrala přes 12 000 MWh plynu.

Narazila totiž na problém s hledáním nového dodavatele. „Někteří odepsali, že nabídku zasílat ani nebudou, jiní nabídku poskytli, ale během následujících několika hodin ji vzali zpět. Zbylé nabídky byly o 300 až 400 procent vyšší v porovnání se současnou smlouvou a jejich platnost byla v řádu hodin, maximálně dní,“ uvedl Diro.

Průmyslová výroba je kvůli ukončení dodávek energií ohrožena ve firmě vyrábějící například čističky odpadních vod s průměrnou měsíční spotřebou 90 MWh. „Hrozí tak, že svým obchodním partnerům nedodá nasmlouvané zboží,“ dodává Diro.

Podle informací Agrární komory zavírání hrozí také některým chovům zvířat. Stejně jako pěstitelé se obávají i chovatelé drůbeže a prasat toho, že v následujících měsících teploty klesnou pod nulu a topení se výrazně prodraží.

„V současné energetické krizi a s ohledem na složitou situaci Bohemia Energy hrozí omezení nebo uzavření výroby ještě více u dosavadních klientů společnosti. Urychlené zajištění alternativních zdrojů energie je zásadní především v živočišné výrobě, kde se bez nich neobejdou především menší kategorie zvířat a hrozí zavírání chovů,“ varuje Doležal.

Situace podle něj může mít dopad i na podniky, které jsou na zemědělství napojené, jako například výrobci krmných směsí, hnojiv nebo technologií.

Podle Nachlingera jsou na tom velké firmy v zahraničí podobně, ba dokonce hůř. „Někteří už kvůli tomu přestali vyrábět,“ uvedl. Například v Nizozemsku pěstitelé skleníkových kultur odebírají plyn za aktuální velkoobchodní ceny, což je pro ně nyní téměř likvidační. Od začátku roku vystoupala cena zemního plynu na burze na šestinásobek.

Reklama

Doporučované