Hlavní obsah

Bohemians opět hrozí vyhazov ze stadionu, magistrát za něj čaroději z Kotvy ještě nezaplatil

Fotbalový tým Bohemians opět neví, jestli bude příští sezonu hrát na svém stadionu v Ďolíčku. Proč, se podívejte v reportáži.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Přestože magistrát schválil odkup stadionu už v březnu roku 2016, k převodu majetku zatím nedošlo.

Článek

Nad fotbalovým klubem Bohemians se opět objevila hrozba, že ho vystěhují z Ďolíčku, jeho tradičního stadionu v pražských Vršovicích.

„Pokud v průběhu listopadu nezrealizuje pražský magistrát dohodnutý nákup stadionu a nepřevede na účet vlastníka této nemovitosti domluvenou kupní cenu, budeme muset fotbalovému klubu Bohemians s lítostí oznámit, že mu na konci sezony neprodloužíme nájemní smlouvu,” říká Lukáš Eichinger, právní zástupce společnosti Safety Real, která Ďolíček vlastní.

Smluvená cena činí 121 milionů korun a zastupitelstvo hlavního města Prahy ji schválilo spolu s rozhodnutím provést odkup stadionu od privátního vlastníka do městského vlastnictví už v březnu 2016. Rok a půl je pryč - a k převodu majetku stále nedošlo. Proč?

Pražský radní Karel Grabein Procházka uvádí dva důvody. „Katastr odmítá nemovitost přepsat, protože stále nejsou dořešeny některé detaily jako zejména problém trafostanice, která se v objektu nachází, ale nejsou u ní vyřešená vlastnická práva. A pak jsou tu žaloby bývalého majitele klubu pana Michala Vejsady, který se u soudu domáhá toho, aby se od magistrátu dozvěděl jména reálných vlastníků společnosti, jež stadion prodává. My však nemáme svolení ta jména prozradit,” říká radní Procházka.

Jeho kolega, zastupitel Jakub Michálek, s tím ovšem problém nemá. „Jde o Martina Bendu, který je známý v souvislosti s vytunelovaným fondem Trend.”

Martin Benda se na přelomu tisíciletí podílel na komplikovaných transakcích spojených s prodejem obchodního domu Kotva, který po kuponové privatizaci ovládl právě problematický fond Trend. O celou věc se tehdy intenzivně zajímala i policie. Benda posléze pomáhal převést Kotvu do vlastnictví irské společnosti Markland.

Bendovu účast ve vedení investičního fondu, který nyní vlastní mimo řady dalších nemovitostí i stadion Ďolíček, nijak nepopírá ani Lukáš Eichinger, jenž nyní Safety Invest Funds zastupuje v roli právníka.

Podle Eichingera se magistrát stále odkazuje na zanedbáníhodné detaily a z neznámých důvodů realizaci odsouhlaseného prodeje oddaluje.

Pokud by vlastník stadionu realizoval svou hrozbu a neprodloužil fotbalovému klubu Bohemians nájemní smlouvu pro další ročník, měl by klub s klokanem ve znaku velký problém. „V únoru či březnu budeme muset fotbalové asociaci předložit nájemní smlouvu pro příští sezonu, abychom vyhověli podmínkám licenčního řízení pro nejvyšší soutěž,” říká mluvčí klubu Tomáš Mutinský.

Klub má přitom připravenou smlouvu o dlouhodobém pronájmu stadionu od hlavního města Prahy. Jenže dokud nebude proveden převod Ďolíčku do městského vlastnictví, je mu zatím k ničemu. Klokana tak opět čekají dny velké nejistoty.

Reklama

Doporučované