Hlavní obsah

Bohumín bude příští rok investovat hlavně do zdravotnictví a bydlení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bohumín chce v příštím roce směřovat převážnou část investičních prostředků do zdravotnictví a bydlení. Vyplývá to z rozpočtu na příští rok, který už schválili městští zastupitelé. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Článek

V roce 2022 bude Bohumín hospodařit s více než miliardou korun a do investic by mělo směřovat přes 250 milionů korun, tedy zhruba čtvrtina rozpočtu. Pro letošní rok si město schválilo rozpočet ve výši 926 milionů s investicemi 243 milionů korun. Během roku se ale rozpočet průběžně upravuje, celkový rozpočet včetně investic tak nakonec bude vyšší.

Největší podíl investic by v Bohumíně měl v příštím roce směřovat do podpory městské nemocnice a také individuálního bydlení. Jen na modernizaci nemocnice má jít asi 60 milionů korun. Pacientům by tam už v příštím roce mohl sloužit nový ambulantní trakt, který centralizuje veškeré služby na jedno místo. „Klienti tak nebudou muset přecházet z jedné budovy do jiné. Součástí traktu bude moderní centrální čekárna, pracoviště rentgenů a ultrazvuku a také chirurgická ambulance včetně zákrokového sálku a sádrovny. Zázemí v něm najde i ambulance interny a prostory pro endoskopické zákroky. Současně v areálu přibudou nová parkovací místa,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Město už také zadalo zpracování projektu nové léčebny dlouhodobě nemocných.

„Jestli v minulosti někdo pochyboval o existenci městské nemocnice v Bohumíně, nyní v covidové době se ukázalo, jak zásadní bylo naše zařízení zachovat a podržet jej v době, kdy zdravotnictví v kraji procházelo složitou transformací, a nemocnice se potýkala s nedostatkem personálu a dalšími problémy,“ uvedl Bruzl.

Více než 100 milionů korun pak město investuje do podpory individuálního bydlení. „Zrekonstruujeme osm bytových domů v bývalé dělnické kolonii v Okružní ulici, v nichž vznikne 52 nových dvou až čtyřpokojových bytů. Lidem je formou licitace nabídneme k nájemnímu bydlení na začátku roku 2023. Současně připravujeme 39 stavebních parcel pro výstavbu rodinných domů v centru města. Některé půjdou do prodeje už zkraje příštího roku a nejpozději na podzim budou mít všechny parcely svého majitele,“ řekl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Město chce navíc modernizovat bytový fond, chystá například opravu výtahů v bytových domech v Bezručově ulici.

Reklama

Doporučované